Deficit de 1000 de locuri la creșe, în Cluj. Cine vine cu soluții?

Statisticile arată că, în Cluj, există un deficit de 1000 de locuri la creșe. Situația este criticată pe site-ul USR Cluj, care vine și cu câteva sugestii care, aplicate, ar putea soluționa măcar parțial problema.
„Situația lipsei de locuri la creșele din Cluj-Napoca este una extrem de gravă și de urgentă. Este clar că soluțiile implementate în ultimul an nu rezolvă problema, în condițiile în care numărul de copii respinși anul acesta este mai mare decât cel de anul trecut (962 de copii respinși în 2019 vs 905 în 2018). De asemenea, o altă problemă este cea a creșelor care primesc copii cu alergii, doar 6 în orașul Cluj-Napoca (trebuie bloc alimentar propriu), acest aspect limitează considerabil șansele părinților cu copii cu alergii la a prinde un loc la creșă, chiar dacă ambii părinți sunt cu domiciliu stabil în Cluj-Napoca. Considerăm că problema are o soluție simplă – trimiterea de pachete de mâncare dedicate pentru copiii cu alergii sau contracte cu firme de catering”.

Deficit de 1000 de locuri la creșe – există soluții?

Potrivit site-ului USR CLUJ, aceste argumente au fost susținute, la ultima șednță a Consiliului Local Cluj de Mihaela Nia, membră a grupului de lucru, din cadrul USR Cluj-Napoca, dedicat identificării unor posibile soluții aferente creșelor din oraș.
Primăria a promis, în 2018, să soluționeze criza, însă în ultimul an au fost create dar 80 de locuri noi în creșe. USR are în vedere și soluția deja implementată în mai multe țări din Vest ca Belgia sau Franța și care implică crearea unui sistem controlat de Bone de grup, sau „Mini creșe”. Acest sistem presupune că o bonă acreditată poate lua în grijă până la 5 copii de creșă la locuința ei, dacă are condițiile necesare grupei de vârstă a copiilor înscriși. Condițiile trebuie să țină cont atât de siguranța copiilor (fizică și alimentară), cât și de nevoile educaționale ale acestora, iar avizul ar fi dat de un corp de control adecvat (model restaurante).
În momentul de față marea majoritate a bonelor lucrează la negru, iar salariul mediu al unei bone în Cluj-Napoca e de 1800 lei. (V.Ț)

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Latest articles

Related articles