Concert educativ al Orchestrei „Cununa Transilvană”

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (C.J.C.P.C.T.), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean, continuă proiectul educativ derulat de către Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș, în școlile din județul Cluj, cu scopul de a transmite tinerei generații adevăratele valori ale patrimoniului cultural imaterial.

Astfel, joi, 17 mai 2018, începând cu ora 10.00, o clasă de elevi ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca, însoțiți de profesori, vor afla amănunte despre componența unei orchestre și despre istoricul instrumentelor populare de la consultantul artistic al C.J.C.P.C.T. Cluj, Grigore Sâmboan. De asemenea, membrii Orchestrei „Cununa Transilvană”: Ioan Baciu (contrabas), Laurențiu Țiple (braci), Sergiu Ghimpu (acordeon), Sergiu Cebotari și Andrei Oșan (clarinet, caval, fluier, saxofon), Aladar Pusztai (chitară), Claudiu Cotârlă (vioară, vioară cu goarnă), Daniel Istrate, Alin Roman, Veronica Costantin, Ciprian Istrate, Tudor Căucean (vioară), dirijor prof. Ovidiu Barteș, vor exemplifica modul în care se cântă la fiecare instrument și vor prezenta mai multe suite instrumentale din diverse zone folclorice ale țării.

            În fața elevilor vor evolua și interpreții de muzică populară Mariana Morcan, solistă profesionistă a Orchestrei „Cununa Transilvană” și reprezentantă a zonei Munților Apuseni și Grigore Sâmboan – județul Bistrița-Năsăud.

       Spectacolele folclorice educative oferite de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” vor continua pe parcursul anului 2018 și la alte școli din Cluj-Napoca și din județ, pentru a promova și educa generația tânără în spiritul românesc, autentic și frumos. Proiectul a debutat acum patru ani, prin intermediul acestuia fiind prezentate, în cadrul unor spectacole oferite în parteneriat cu școlile din oraș și din județ, orchestra populară cu descrierea instrumentelor componente, exemplificări prin repertoriu adecvat pentru fiecare instrument în parte, suite de melodii din repertoriul unor interpreți de renume din folclorul românesc, dar și rapsozi și interpreți de muzică populară.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare