Cafeaua în aşteptare: un gest de altruism şi prietenie

img-3

„Bună ziua, o cafea în aşteptare, vă rog!”. Reacţia barmanului este una cât de poate de prietenoasă: „Sigur că da!”, spune el cu zâmbetul pe buze.

Probabil vă întrebaţi ce este o „cafea în aşteptare” . Este, poate, unul dintre cele mai simple gesturi de prietenie care pot fi exprimate. Este o cafea plătită în avans pentru alcineva. Este ca şi cum aţi cumpăra o cafea pentru un prieten pe care nu îl cunoaşteţi. Ideea de cafea în aşteptare sau „suspended coffee” provine din orşaul italian Napoli, unde acest gest este considerat normal. Oamenii cumpără zilnic cafele pe care le lasă la dispoziţia celor care nu îşi pot permite una. Astfel, cei care doresc o băutură caldă pe care nu o pot cumpăra, merg în unul dintre aceste localuri şi o primesc.

Cafeneaua Francesca din Piaţa Muzeului este cea care aduce această idee la Cluj. Este prima cafenea din oraş care a adoptat acest mod de a face ziua mai bună cuiva. „Este o mişcare foarte bună, în primul rând de solidaritate, conturată în jurul unei băuturi care are o semnificaţie profund socială, pentru că în jurul ei oamenii se adună şi socializează”, spune Dinu Gherman, proprietarul cafenelei.

Acest gest poate trece dincolo de o simplă cafea. Există persoane care cumpără pentru ceilalţi ceaiuri sau chiar mâncare. La cafeneaua din Piaţa Muzeului au fost cumpărate aproximativ 10 cafele, în câteva zile. Prima a fost revendicată ieri.

Cafelele în aşteptare sunt pentru oricine. Nu trebuie să fii nevoiaş pentru a putea primi această băutură. „Se poate ca fiecare dintre noi să aibă la un moment dat o perioadă mai strâmtorată. Nu e vorba de nici un sentiment de ruşinare în a-ţi revendica o cafea suspendată. E un fel de-ţi da norocul unul altuia, pentru că nu ştii când ai nevoie de un mic ajutor din partea semenilor”, a mai spus Dinu Gherman.

Chiar dacă ideea de cafea în așteptare este o premieră în Cluj-Napoca, ea se află într-o continuă extindere în România. Tot mai multe localuri adoptă această practică, mai rămâne să apară doar cei care să revendice produsele plătite în avans de alți oameni. În Italia acest lucru a devenit un lucru obișnuit, astfel că nu este asociat sărăcia sau cu lipsa banilor.

 

 

Alexandra Ormenișan

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.