Boc pregătește o aplicație care să monitorizeze sănătatea clujenilor

Primarul Emil Boc a declarat că dorește să dezvolte o aplicație care să monitorizeze starea de sănătate a clujenilor, în special în cazul persoanelor singure care să poată beneficia cât mai repede de asistență medicală în caz de nevoie.

”Îmi propun să discut în Consiliul consultativ IT și să cer firmelor clujene de IT să gândească o aplicație detaliată și sofisticată, dar care vine în sprijinul persoanelor mai în vârstă și nu numai. Aplicația își propune să le monitorizeze starea de sănătate acasă, să aibă un buton de panică acasă, un sistem de senzori montat care să fie racordat la un call center, astfel încât în momentul în care ai o criză de inimă sau o criză acută de ceva, senzorul să poată identifica și să comunice această situație. Este util în special pentru persoanele care sunt singure, astfel ambulanța putând lua legătura cu acele persoane. Bolnavii să poată apăsa un buton în cazul unui preinfarct sau infarct, când sunt singuri acasă”, a declarat Boc.

Primarul s-a inspirat după o aplicație care deja funcționează în Braga, iar primăria ar urma să susțină costurile pentru cazurile sociale.

”Funcționeză acest sistem, cei din Braga au o astfel de aplicație. Am decis să nu cumpăr această aplicație ci să o dezvolt aici la Cluj pentru că avem resurse de inteligență și inovare. Această aplicație este în regim privat, cei care o doresc plătesc, dar primăria, pentru cazurile sociale, bătrânii singuri, persoane fără resurse financiare, va plăti abonamentul. Prin această aplicație venim și îi protejăm pe bătrânii noștri, pe cei care sunt singuri, pe cei care nu au capacitatea de a comunica, să le monitorizăm starea de sănătate, sau dacă sunt singuri să nu intre în panică. Până când reușesc să sune la 112 este mai ușor să apeși un buton care să activeze un call-center care să știe că e o problemă. Încercăm să creăm această aplicație pentru a veni în sprijinul celor care au probleme de sănătate”, potrivit lui Boc.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare