Sunteti aici:AdministrativCentrul de management al deșeurilor, o poveste fără sfârșit

Centrul de management al deșeurilor, o poveste fără sfârșit

Publicat in data

Proiectul Centrului de Management Interat al Deșeurilor (CMID) pare o provocare mult prea mare pentru Consiliul Județean Cluj (CJ Cluj). Acest proiect trebuia deja să fie finalizat, însă la ora actuală pare departe de a fi realizată chiar și prima celulă de depozitare.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, și-a propus la preluarea mandatului, acum mai puțin de șase luni să găsească o soluție pentru a debloca acest proiect. Toate comunele județului au de suferit din cauza lipsei unei rampe pentru depozitarea deșeurilor, comunitățile locale fiind nevoite să transporte gunoaiele la zeci de kilometri distanță și să suporte astfel cheltuieli suplimentare. Emil Boc a construit pentru Cluj-Napoca o rampă temporară, însă aceasta nu este o soluție pe termen lung, astfel că proiectul CMID trebuie să fie finalizat într-un fel sau altul. Inițial, Alin Tișe a menționat că ar dori să renunțe la acest proiect, însă a fost demarat din fonduri europene, iar dacă nu va fi finalizat Consiliul Județean va trebui să înapoieze Comisiei Europene toți banii cheltuiți, aproximativ 12-13 milioane de euro. Astfel că s-a decis că cea mai bună soluție este să continue acest proiect. ”CMID este un proiect blocat din 21 octombrie 2014. A fost blocat doi ani, de la momentul rezilierii contractului cu Societatea Confort. Am finalizat licitația și am adjudecat continuarea lucrărilor la CMID. Câştigătorul licitaţiei este un consorţiu format din firma Krantz Eurocenter, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice – ISPE care a câştigat licitaţia cu o ofertă de aproximativ 111 milioane de lei, respectiv 24 milioane de  euro. A mai fost o ofertă, una singură, a doua ofertă depusă de SC Iasicon SA-SC TCI Contractor General SA, care au avut o ofertă de 27 milioane de euro. În curând, după expirarea termenului de contestaţii, vom putea semna contractul de continuare a lucrărilor. Este vorba de proiectare şi execuţie pe lucrările rămase la CMID, termenul fiind de aproximativ 18 luni, proiectare şi execuţie. Încercăm ca în aproximativ un an să finalizăm acest Centru de Management Integrat al Deşeurilor. Mă bucur că am reuşit să finalizăm această procedură începută undeva în luna mai sau iunie şi după câteva luni am reuşit să adjudecăm și să continuăm acest proiect important. Sper ca în cel mai scurt timp să dăm ordinul de începere al lucrărilor și să ne încadrăm în termene. E important că l-am deblocat pentru că doi ani practic s-a stat pe loc. În acei doi ani, dacă nu existau acele probleme, acel centru putea fi finalizat”, a explicat Tişe.

Lucrări neconforme în valoare de 18 milioane de lei

Consiliul Județean Cluj a aprobat în luna august plata lucrărilor considerate neconforme și care nu pot fi decontate de Comisia Europeană. Tot atunci s-a aprobat depunerea unei noi cereri de finanțare pentru continuarea lucrărilor la CMID. Deoarece Consiliul Județean nu a finalizat acest proiect, Comisia europeană a aprobat fazarea lui și posibilitatea atragerii de noi fonduri în exercițiul financiar 2014-2020. “Proiectul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor realizat pe POR Mediu 2007-2013, cu o valoare de 255 de milioane de lei,  prevedea realizarea următorele obiective: centrul de deșeuri, trei staţii de transfer, drumurile de acces, echipamente și închiderea celor șase depozite neconforme. La sfârşitul anului 2015 când trebuia să terminăm proiectul am ajuns la momentul la care am finalizat doar staţiile de transfer și echipamentele. Din acest motiv, Comisia Europeană ne-a comunicat că toți banii care nu am reușit să îi cheltuim vor fi pierduți, dar se va realiza fazarea proiectului și vom putea aplica pentru o nouă finanțare în următorul exercițțiu financiar pentru faza II”, a menționat echipa de implementare a proiectului. ”În faza I avem două categorii de lucrări neconforme unele constate prin expertiză şi acel furt de pământ. Procurorii au dispus executarea unei expertize pentru determinarea prejudiciului. Valoarea lucrărilor neconforme se ridică la 18 milioane de lei. Încă din 2014 am făcut o plângere penală la DNA, suntem în proces cu firma de consultanţă Tahal, unde am executat garanţia de bună excuţie” a menționat și managerul de proiect, Mariana Rațiu. În faza II a proiectului se vor derula următoarele activităţi: finalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, respectiv construirea unui depozit de deșeuri județean conform având suprafața de 7,7 ha, durata de viață de 5 ani și capacitatea de depozitare de 1.350.000 mc, finalizarea Stației de Tratare Mecano-Biologică și a Stației de Sortare, finalizarea Drumului de Acces la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, achiziționarea de echipamente pentru stațiile de transfer, închiderea și ecologizarea depozitelor de deșeuri neconforme din judeţ, construirea drumurilor de acces pentru  Stațiile de Transfer Mihai Viteazu, Huedin și Gherla şi asistență tehnică în supervizarea contractelor de lucrări din cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în județul Cluj.

Proiectul CMID, transformat în incinerator

Banii primiți de la UE pentru realizarea primei celule se ridică la suma de 24 de milioane de euro. De asemenea, în același timp se caută soluții ca în locul celei de-a doua celule să fie realizat un incinerator. ”Dacă noi nu continuăm această primă celulă şi nu o facem, practic ar trebui să dăm înapoi şi ce am atras până acum care înseamnă vreo 54 de milioane de lei, aproximativ 12-13 milioane de euro. Am convenit şi am discutat cu Primăria ca în paralel cu realizarea primei celule, noi deja să gândim soluţia definitivă, ceea ce se va întâmpla după finalizarea şi umplerea primei celule. Aici, cu Primăria, ne gândim la soluţia incineratorului, ca soluție definitivă. Având în vedere că toate comunele au stații temporare sau folosesc rampe de transfer, o dată ce le vom aduce toate în prima celulă, în scurt timp se va umple. Prima celulă se va umple foarte repede. Incineratorul ar urma să fie gestionat de ADI Eco-Metropolitan. În proiectul de CMID sunt două celule, două gropi ecologice cu membrană specială care nu permite poluarea. A doua celulă urmează să fie făcută abia după ce se umple prima. Dorinţa noastră pentru a doua celulă este să nu mai atragem bani europeni ca să nu trebuiască să-i dăm înapoi şi în locul celei de-a doua celule să gândim soluţia alternativă, definitivă a unui incinerator. Practic, nu oprim proiectul să dăm banii înapoi, dar îl dimensionăm ca a doua parte din el să ducă la o soluţie definitivă”, potrivit lui Alin Tișe

În același timp, a fost deblocată procedura de închidere a rampelor de deşeuri din judeţ

O altă veste bună în ceea ce privește problema deşeurilor din județul Cluj o reprezintă deblocarea activității de închidere a rampelor neconforme de la Cluj-Napoca (Pata Rât), Turda, Gherla și Huedin – Lot nr. 1, ca urmare a obţinerii Acordului de mediu în data de 13 septembrie a.c., rampele urmând să fie închise definitiv în maximum 30 de zile. Amintim în acest context faptul că lucrările la acest prim lot, conform contractului de achiziţie publică „Închidere şi ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj”, au fost adjudecate încă din anul 2015 de către Asocierea SC Nord Conforest SA, SC Interdevelopment SRL, SC Finara Consult SRL, la o valoare de 27.267.933,79 lei, termenul de execuție fiind de 8 luni. În ceea ce privește Lotul nr. 2, Consiliul Județean Cluj va demara în perioada imediat următoare o nouă licitație pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor de închidere a depozitului neconform de deșeuri urbane din Câmpia Turzii. Referitor la depozitul neconform din municipiul Dej, Consiliul Județean Cluj așteaptă decizia Consiliului Local Dej, de transmitere, în domeniul public al județului Cluj, a unei suprafețe suplimentare de 0,855 ha, parcelă absolut necesară pentru a evita o soluție tehnică costisitoare. Ulterior acestei decizii, forul administrativ județean va demara procedurile de relicitare a contractului de proiectare și execuție a lucrărilor de închidere a depozitului neconform dejean.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...