Sindromul de șoc toxic menstrual

Sindromul de șoc toxic menstrual poate avea consecințe letale

Sindromul de șoc toxic menstrual este provocat de un stafilococ. Această boală infecțioasă rară, care apare în timpul menstruației, este unul dintre factorii care contribuie la creșterea neîncrederii femeilor în tampoane. Dar care sunt simptomele acestui șoc grav, responsabil de cazuri de amputare, orbire și septicemie și având potențial letal?

Ce este sindromul de șoc toxic menstrual?

În anul 2012, supermodelului Lauren Wasser i-au fost amputate ambele picioare după un sindrom de șoc toxic menstrual stafilococic. Această dramă, extrem de mediatizată, a atras atenția asupra unei boli grave care are legătură cu utilizarea de tampoane sanitare.

Afecțiunea este legată de o toxina din bacteria Staphylococcus aureus. Acest germen, care poate fi purtat în mod natural pe piele fără nici o consecință, poate elibera toxina în cauză în anumite circumstanțe, cum ar fi folosirea prelungită (mai mult de 4 ore) a unui tampon intravaginal.

În unele cazuri, fără a ști de ce, bacteriile profită de stagnarea sângelui, pentru a prolifera. Odată eliberată în organism, toxina poate ataca diferite organe, cum ar fi ficatul, rinichii sau plămânii.

În ciuda asocierii cu folosirea tampoanelor, medicii avertizează că, de fapt, este vorba despre o patologie a menstrelor, nu a tampoanelor. Dacă cele mai cunoscute cazuri au fost cu tampoane, sindromul poate să apară și atunci când se folosește o cupă menstrualp sau chiar un șervețel igienic.

Poate duce la septicemie fatală, dar procentul unui astfel de prognostic e totuși foarte mic. 

Oamenii de știință nu au stabilit încă de ce unele femei dezvoltă acest sindrom, în timp ce mii de alți purtători de stafilococic sunt sănătoși. Pe de altă parte, s-a stabilit că boala a afectat mai mult femei tinere, între 14 și 24 de ani. În 2017, vârsta medie a pacientelor cu acest sindrom a fost de 21,7 ani. Iată care sunt simptomele care nu trebuie neglijate.

Sindromul de șoc toxic menstrual stafilococic – simptome

#1 Febra și placa scuamoasă roșie

Printre cele mai comune semne sunt febra și placa scuamoasă roșie. La prima vedere, simptomele sindromului de șoc toxic menstrual stafilococic pot fi reminiscente de gripă. Femeile cu această afecțiune au un sentiment de disconfort (cu hipotensiune arterială) și o febră bruscă de mare (peste 38,9 grade).

Totuși, femeile care au febră în timpul ciclului menstrual, nu trebuie să se panicheze și să se grăbească să ajungă la spital. Febră este un semn al șocului toxic menstrual numai dacă este însoțită de erupție eritem-scuamoasă. Adică plăcile roșii cu piei mici care se curăță. Ele sunt prezente pe tot corpul. Acestea sunt cele două simptome care vă pot face să vă temeți de sindromul șocului toxic menstrual stafilococic.

Dacă simti disconfort în timpul menstruației – ca multe alte femei – nu trebuie să-ți faci griji. Această boală este foarte rară.

#2 Simptome digestive

Pacientele pot suferi de tulburări digestive, cum ar fi diaree acută și vărsături. Este, de asemenea, posibil ca ele să se plângă de dureri de cap sau de oboseală. Cu toate acestea, putem avea aceste simptome din alte motive. Ele au sens doar dacă sunt reunite cu prezența scuamelor roșii și a febrei mari.

Totuși, diareea și vărsăturile în perioada menstruației nu trebuie neglijate, ele pot fi semnul altor afecțiuni grace și, în cele mai severe cazuri, există riscul de septicemie și decompensare cardiovasculară.

Oricum, la apariția primelor semne, cel dintâi reflex trebuie să fie îndepărtarea tamponului sau a cupei menstruale, care blochează fluxul sanguin. Este necesară consultarea unui medic și, eventual, un tratament cu antibiotice, pentru a distruge bacteriile.

Sindromul de șoc toxic menstrual stafilococic – cum poate fi evitat?

Nu trebuie să renunțați la utilizarea de tampoane sau cupe menstruale, de frica sindromului de șoc toxic menstrual stafilococic. Trebuie doar să vă asigurați că le schimbați la fiecare 4 ore. În ce privește tampoanele vaginale, e de preferat să nu le folosiți noaptea, tocmai pentru a nu depăși timpul recomandat. E mai bine să folosiți tampoanele „clasice” atunci când dorimiți.

În plus, trebuie să aveți o bună igienă personală a zonei intime și a mâinilor. Prin urmare, spălați-vă mâinile cu săpun înainte și după manipularea unui tampon sau a unei cupe menstruale.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare