Sașii folosesc această plantă pentru plăcinte și sosuri. Dacă nu știi cum s-o consumi, poți să intri în comă

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Da, este unul dintre ingredientele emblematice pentru sașii din Transilvania. Totuși, dacă nu știi cum să consumi sau cum să manipulezi această plantă, poți să te intoxici și chiar să intri în comă!

Frunzele de rubarbă pot induce coma

Chiar dacă rubarba este delicioasă atunci când e folosită în plăcinte sau compoturi, câteodată chiar în sosuri sau supe, chiar dacă gustul ei ușor acidulat (acrișor) o face potrivită pentru multe feluri de mâncare, adevărul este că e necesar să fii atent la felul în care o folosești și să nu consumi prea mult din frunze.

Persoanele care au nevoie mare de calciu – cum ar fi femeile însărcinate sau care alăptează, sugarii și copiii mici – sau orice persoană cu predispoziție de a forma pietre la rinichi, trebuie să consume rubarbă în cantități mici spre foarte mici (sau chiar deloc).

Oricum, în mod ideal, trebuie să asociem și consumul plantei cu alimente bogate în calciu: iaurt sau cașcaval, de exemplu.

De ce? Deoarece frunzele de rubarbă sunt pline de toxine numite cristale de oxalat, iar acestea vă pot pune sănătatea în pericol.

Tulpinile trebuie, într-adevăr, să aibă un gust acrișor, dar consumul unei cantități mari de acid oxalic poate ataca și „consuma” calciul din organism, poate duce la formarea de pietre la rinichi și, în cazuri extreme, poate determina simptome de intoxicație, care să ducă inclusiv la inducerea comei.

Ce se întâmplă, de fapt? Sașii știau adevărul!

Aceste cristale de oxalat pot înfunda tuburile renale și pot provoca boli renale acute (boală renală). Prin urmare, pacienții uremici și dializați ar trebui să fie deosebit de vigilenți.

Indiferent dacă frunzele sunt crude sau fierte, ele pot provoca afecțiuni grave, cum ar fi convulsii și probleme respiratorii sau chiar comă, în cazul consumului unei cantități mari de rubarbă.

Sașii din Transilvania știau dintotdeauna de pericolul pe care îl reprezintă consumul greșit de rubarbă. De exemplu: frunzele trebuie înlăturate total, iar tulpinile trebuie curățate, înainte de a fi consumate.

Ultimile articole

Articole populare