Echinoctiu de toamna. In fiecare an, la inceputul ultimei decade a lunii septembrie are loc echinoctiul de toamna. Echinoctiul de toamna este momentul cand longitudinea astronomica a Soarelui atinge valoarea de 180°. Din acest moment putem spune ca intram in toamna astronomica.
Punctul echinoctiului de toamna, numit si „punct autumnal” , se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica. Aflandu-se deci la aceasta data in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor.
Citeste aici cum te influenteaza echinoctiul de toamna in functie de zodie.
Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare, in zona Polului Nord incepand lunga noapte polara, iar in cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara. De altfel, in emisfera sudica a Pamantului, data de 22 septembrie marcheaza inceputul primaverii.
Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, momentul echinoctiului de toamna 2018, in Romania, este 23 septembrie, ora 4:54.
Echinoctiu de toamna. Ce trebuie sa stii
-
Spre deosebire de Anul Nou, care e la miezul noptii in toate fusurile orare, echinoctiul de toamna are loc in acelasi moment universal, doar ca ora locala va diferi.
-
Echinoctiul de toamna are loc cand soarele traverseaza ecuatorul ceresc. In fiecare an, acesta se petrece la 22, 23 sau 24 septembrie, in emisfera Nordica.
-
Dupa echinoctiul de toamna, noptile vor fi din ce in ce mai lungi, iar zilele din ce in ce mai scurte. Acet lucru va dura pana in luna decembrie. Atunciu ziua va incepe sa fie din ce in ce mai mare, pana la echinoctiul de primavara.
-
Data exact a echinoctiului difera de la an la an. Acest lucru este datorat faptului ca Pamanutlui ii ia aproximativ 365,25 de zile sa faca rotatia in jurul soarelui, iar o data la patru ani este an bisect.
-
Pentru pasionatii de astrologie, in dimineata de dupa echinoctiul de toamna se intra in zodiac Fecioara. Afla mai multe despre intrarea Soarelui in Fecioara aici.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.