Cum să recunoști o relație toxică? 5 semne pe care nu (vrei să) le vezi

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Cum să recunoști o relație toxică? Se întâmplă să nu conștientizăm (sau să nu acceptăm întotdeauna) că avem relații negative, care ne otrăvesc viața. Dacă învățăm semnele după care putem identifica o relație toxică, asta ne poate salva mult disconfort.

Indiferent dacă este vorba despre relații de prietenie, profesionale, familiale sau conjugale, o acumulare de semne poate indica faptul că este o relație toxică. Iată câteva semne care îți arată cum să recunoști o relație toxică:

#1 El (sau ea) te face să te simți vinovat

Unul dintre primele semne: persoana, insidios, încearcă să te facă să te simți vinovat atunci când nu obține ceea ce își dorește. În general, acest lucru nu este niciodată excesiv, ci printr-o succesiune de fraze de genul „după tot ce am făcut pentru tine”, „ce o să fac acum că mă dai deoparte?”, „nu mai putem conta pe cei pe care îi credeam prieteni adevărați”…
Consecința: în timp ce plănuiai altceva, anulezi totul pentru a-l însoți sau a-i da ceea ce își dorește, numai să nu te mai considere vinovat de „eșecurile” lui.

#2 El (sau ea) devalorizează tot ce spui sau faci

În plus, acest gen de persoană: tinde să minimalizeze tot ceea ce spui și faci. Devalorizarea este una dintre cele mai eficiente metode de a face pe cineva să se îndoiască de propria sa valoare. Persoana face în mod regulat observații jignitoare și umilitoare despre tine, indiferent dacă este în contextul intimității sau în compania altora. Iar când o evidențiați, spune că a fost doar o glumă și vă învinovățește pentru susceptibilitatea voastră.

#3 El (sau ea) strică atmosfera momentelor conviviale

La fiecare ieșire, este aceeași rutină! Ești invitat la o petrecere alături de prieteni și tovarășul tău explodează aproape de fiecare dată sau creează tensiune, pretextând atitudinile surorii tale sau ale celui mai bun prieten al tău.

De ce acest comportament este semnul unei relații otrăvitoare? Dorința de a face plăcere, de a acționa cu dragoste nu există pentru un manipulator. Urăște momente de tandrețe generală precum sărbătorile familiei și zilele de naștere. El va face orice pentru a sabota aceste momente fericite. Începi să înțelegi momentele sociale din viața ta ca pe surse de nemulțumire pentru el (ea) și ajungi preferi să le eviți Acest comportament are scopul pe termen lung de a crea izolare socială și influență psihologică.

#4 El (sau ea) te face să te îndoiești

O persoană manipulatoare se va amuza de ignoranța ta, te va face să te îndoiești de abilitățile tale, îți va ridiculiza stânjeneala și va fi indignată de cele mai mici greșeli ale tale. Ea va folosi adevăruri absolute, cum ar fi „oamenii deștepți…”, „toată lumea știe asta …”, „trebuie să fii complet prost pentru a nu ști asta…”. De ce sunt aceste încercări de a destabiliza un semn al unei relații toxice? La cea mai mică greșeală, te va face vinovat, iar acest pretext va servi uneori ani de zile pentru a explica intimidarea, sancțiunile, pedepsele, răfuiala, urletele din partea lui (ei)… Relația devine astfel din ce în ce mai complicată pentru tine, deoarece ajungi să nu mai știi ce este corect sau greșit, totul culminând cu pierderea stimei de sine.

#5 El (sau ea) critică persoane din jurul tău

Timp de câteva săptămâni, nu te-ai mai întâlnit cu familia sau prietenii. Și din motive întemeiate: soțul tău (soția ta) nu îi susține, îi critică odată plecați și te încurajează să nu îi vezi. La început nu te-a deranjat. La urma urmei, relația ta avea nevoie de spațiu și de timp pentru a construi. Doar că, în timp, îți dai seama că nu vezi pe nimeni, că de fiecare dată când ești invitat, refuzi propunerea și găsești o scuză. Izolarea creată de partener(ă) are avantajul de a crea mai multă dependență și control față de celălalt. El (sau ea) a reușit să te izoleze de restul lumii. Până când nu e prea târziu, este timpul să ieși din această „bulă” nesănătoasă.

Cum să ieși dintr-o relație toxică?

Unele relații tind să ne tragă în jos. Este nevoie de timp până ne dăm seama că acest lucru nu ni se potrivește. Imediat ce vă simțiți cuibărit într-o relație dificilă, este mai bine să vă distanțați. Nu va fi ușor, pentru că, de fapt, noi înșine nu „țesem” acest tip de relație din întâmplare. Persoana aflată într-un astfel de context are tendința de a se autodesconsidera și este dependentă de emoție. Depinde de ea să învețe să-și stabilească limitele și să fie respectată.

Cum să recunoști o relație toxică?

Dependenţa de putere şi bani la politicienii români

Ultimile articole

Articole populare