Contra-performanțele noului guvern PSD s-ar putea răsfrânge și asupra ritmului de dezvoltare a Clujului

În noul guvern PSD condus de Viorica Dăncilă apare un social – democrat din filiala PSD din Cluj: Nicolae Burnete, ministru al Cercetării și Inovării. Este singurul clujean ajuns ministru de când PSD de a intrat la guvernare după alegerile din 2016. Reamintim că ultimii miniștri social-democraţi clujeni au fost Ioan Rus la Transporturi şi Aurelia Cristea la Dialog Social, în guvernul condus de fostul premier Victor Ponta. Nicolae Burnete este preşedintele Senatului Universităţii Tehnice Cluj-Napoca. Are mai degrabă datele unui tehnocrat, decât cele ale unui om de partid devotat trup și suflet actualei conduceri de la București. Alături de el, din echipa social-democraților de la Cluj se mai numără și Gabriela Ciot, o altă persoană din zona academică (este conferențiar univ. dr. în afaceri europene la Facultatea de Studii Europene a UBB).  Sociologul clujean Ioan Hosu, directorul departamentului de comunicare și relații publice din cadrul FSPAC, a acordat un interviu pentru ClujManifest în care a încercat să sintetizeze relația dintre filiala de la Cluj a PSD și conducerea partidului, dar și impactul noului guvern condus de Viorica Dăncilă asupra proiectelor de dezvoltare ale Clujului.

Reporter:  Ce șanse  au clujenii din noul Guvern condus de Viorica Dancilă să mai imprime o linie de seriozitate și profesionalism, așa cum au făcut-o la timpul lor alți lideri locali, atunci când au fost puși în funcție de decizie la București?

Ioan Hosu: Școala de gândire a social-democratilor de la Cluj  a fost reprezentată mai tot timpul de persoane caracterizate prin spirit de inițiativă, prin gândire critică, cât și printr-o o anume libertate pe care și-o asumau în raport cu liderii de partid de la București. De la Cluj, social-democrația românească a beneficiat întotdeauna de oameni cu personalitate care se afirmau prin valoarea lor în spațiul public, de oameni competenți din diverse zone, cum este cea economică sau academică. Din pacate, acest lucru nu cred că mai este valabil în actuala configurație guvernamentală, în acest PSD al anului 2018. Desigur, este de remarcat faptul că un clujean competent în domeniul său a fost validat ca ministru în actualul cabinet de la București. Dar, din păcate, știți cum se spune, cu o floare nu se face primăvară! După cum vedeți, direcția este dată de actualul lider PSD, și nu de competența unor membri ai cabinetului. Conformismul și obediența sunt elementele care îi definesc pe mulți din membrii acestui cabinet. Nu inițiativele sau dispozițiile individuale, pe care și le-ar putea asuma unii miniștri in raport cu partidul sau liderul partidului, vor conta. Experiențele guvernelor Grindeanu și Tudose au demonstrat acest lucru!

Rep.: Eventualele derapaje ale acestui al treilea guvern PSD ar putea avea un impact negativ asupra ritmului de dezvoltare la nivel regional? Va suporta și Clujul efectele negative ale unor decizii proaste care se vor lua în noul cabinet de la București ?

I.H.:  Fără îndoială! Contra-performanțele guvernărilor PSD se vor răsfrânge, la un moment dat, în mod direct, și asupra ritmului de dezvoltare a unor regiuni din România, și aici mă refer la Transilvania, la Cluj sau alte județe limitrofe care își fac loc cu greu în actuala configurație a puterii de la București. Din păcate, după cum vedeți, vremea ardelenilor,  a transilvănenilor, la vârful puterii social-democrate de la București, a cam trecut. Acest fapt se va reflecta – așa cum se așteaptă toți –  și în felul in care vor fi  distribuite sau redistribuite resursele pentru dezvoltare de către puterea de la București. Transilvania și Clujul se vor afla pe plan secund, terțiar sau chiar mai jos în lista de priorități din actualul program de guvernare.

Rep.: Care credeți că ar putea fi proiectele de dezvoltare a Clujului care ar putea fi afectate în urma unei redistribuții arbitrare de la centru?

I.H.: Cel mai problematic aspect ar putea fi subfinanțarea unor obiective aflate pe agenda Consilului Județean sau reducerea investițiilor în infrastructură strategică, cum ar fi proiectele vizând infrastructura de transport, investițiile în zona sănătății, în infrastructura medicală (și aici mă refer la proiectul Spitalului Regional din Cluj care a tot fost amânat de la an la an), sau investiții în alte zone care reprezintă pentru Cluj, fie la nivel de județ sau de municipiu, avantaje competitive. Cu siguranță, acești guvernanți nu se vor grăbi să aloce pentru o zonă în care nu se bucură de un amplu sprijin popular, nici la nivel de organizație locală de partid, nici la nivelul electoratului, în sens mai larg. Sunt cunoscute deja divergențele de opinii și viziuni dintre liderii marcanți ai PSD-ului de la Cluj și conducerea partidului de la București. Prin urmare, nu văd de ce un guvern social-democrat ar aloca resurse pentru o organizație locală cu care dezvoltă mai degrabă relații formale și reci. Sau de ce ar aloca resurse pentru un județ în care există lideri ai opoziției destul de vizibili. Dincolo de competențele sale ca ministru în domeniul cercetării și inovării, poate că o altă misiune a ministrului clujean Nicolae Burnete ar putea fi aceea de a convinge actuala conducere PSD în discuțiile interne de partid că ar fi bine ca proiectele majore locale să beneficieze în continuare de finanțarea necesară.

Rep.: Care ar putea fi situația proiectelor regionale cu finanțare europeană?

I.H.: Cred că proiectele ce vizează ecosistemul start-up-urilor din Transilvania nu vor avea de suferit. Proiectele care susțin antreprenoriatul local nu cred că vor fi afectate. Există deja la acest capitol un calendar agreat și anunțat public. În schimb, cred că proiectele strategice majore, de mare infrastructură, sau cele care vor avea nevoie de girul guvernului nu cred că vor avea prea mari șanse. Încă există această falsă legendă că ardelenii, care au fost deja la guvernare (pe timpul guvernării PDL), ar fi investit sau direcționat suficient de mulți bani către Cluj, către Transilvania. Economia locală și nivelul regional de dezvoltare se vor mișca în continuare după propria logică, așa cum au făcut-o în ultimul sfert de secol, fără să aștepte prea mult de la centru. Acest fapt va alimenta în continuare un discurs destul de critic la adresa centrului, mai ales în acest an al Centenarului Marii Uniri, an în care ar trebui să asistăm, dimpotrivă, la o apropiere a centrului de regiuni. Rămâne să vedem și să judecăm performanța acestui nou guvern PSD. Rămâne de văzut cât de mult va rezista și acesta. Vom vedea dacă întru final condițiile macroeconomice nu se or degrada, sau dacă situația nivelului de trai al românilor nu se va degrada și ea. Așteptăm să vedem dacă presiunile de la Bruxelles nu vor afecta derularea normală a fondurilor de coeziune care vin de la Uniunea Europeană. Sunt foarte multe imponderabile și semne de întrebare în această poveste a guvernării PSD.  Actualii guvernanți par să ignore toate aceste vulnerabilități. Toți le vedem, mai puțin cei care ne conduc.