Sunteti aici:EconomicImobiliarele in 2021 – Haos, haiducie sau normalitate ?!

Imobiliarele in 2021 – Haos, haiducie sau normalitate ?!

Publicat in data

Mediul imobiliar din Romania este unul din domeniile care atrag o atentie sporita indiferent daca vorbim despre investitori, speculanti, proprietari sau simpli observatori. Dat fiind faptul ca locuim in tara cu cei mai multi proprietari de imobile din uniunea europeana ( peste 95% din populatia tarii detine  in proprietate o casa cel putin) acest lucru nu trebuie privit ca o surpriza.

Dorinta de a fi proprietar, oportunitatile de investitie si uneori de profit rapid, dezvoltarea accelerata a urbelor sau migrarea dinspre mediul rural inspre cel urban ( si invers) sunt doar cateva dintre motivele pentru care toata lumea vrea o bucata mai mica sau mai mare din aceasta “placinta”.

Desi in ultimii ani s-au facut pasi insemnati inspre crearea unui mediu transparent si sanatos, mai este de parcurs un drum foarte lung pana sa ajungem la un echilibru acceptabil. Reglementarile din domeniul imobiliar sunt vagi si interpretabile creand astfel scenariul perfect pentru o piata care sa fie mai degraba descrisa ca haiducie si nu ca un mecanism bine gandit si eficient.

Insa care sunt cauzele pentru care unul din cele mai atent urmarite domenii ajunge sa creeze la o privire mai amanuntita  o multime de batai de cap, drame, imbogatiri peste noapte, cadrul perfect pentru tepe sau evaziune fiscala?

Unul din motivele principale este reprezentat de catre lipsa de viziune urbanistica intalnita in marea majoritate a localitatilor din tara. Astfel s-a ajuns sa apara blocuri intre case, zone supra-aglomerate lipsite de spatii verzi si de recreere, cartiere intregi cu infrastructura rutiera deficitara sau inexistenta sau supra-popularea unor zone fara a oferi acces la unitati de invatamant, medicale sau transport in comun.

Pana in acest moment s-au facut prea putini pasi pentru a se gasi solutii reale la problemele existente in zonele supra-aglomerate , greu accesibile sau deficitare la nivel de infrastructura in timp ce pentru zonele in care urmeaza sa se dezvolte noi proiecte rezidentiale pare ca exista solutii doar la  nivel declarativ, intre ceea ce se doreste in stadiul incipient si ceea ce ajunge sa se edifice fiind in continuare diferente mari.

Un alt motiv pentru haosul din domeniul imobiliar il reprezinta o parte insemnata din agentiile imobiliare si agenti imobiliari, mai exact samsarii si oportunistii deghizati in specialisti. Dat fiind ca acest domeniu nu este reglementat, permite practic oricui sa se poata prezenta ca fiind consultant sau un bun cunoscator al domeniului. Pe langa faptul ca acest aspect duce la servicii de o foarte joasa calitate ( scopul principal fiind aproape exclusiv banul rapid) deteriorand semnificativ increderea in serviciile agentilor imobiliari, creaza si un cadru oportun pentru umflarea artificiala a preturilor din piata sau chiar evaziune fiscala din venituri nedeclarate. Ca o incununare a haosului existent in acest domeniu, unii dintre acesti samsari au ajuns sa fie considerati de catre cei care nu au avut de a face cu ei ( sau nu stiu in ce consta ajutorul unui expert imobiliar) ca fiind seriosi si de incredere. Unii dintre ei au dezvoltat adevarate retele bine branduite, agentii de tip taximetru, agresive si agasante. Indiferent ca actioneaza sub forma de persoane fizice sau sub forma de agentii, acest tip de “agenti”aduc deservicii majore atat pietei cat si agentilor imobiliari cu experienta si busola morala, acestia din urma ajungand tot mai des sa fie incadrati in acelasi tipar.

Aparatul de stat are si el o contributie serioasa atat in haosul existent cat si in cel in curs de desfasurare.

Un exemplu recent care demonstreaza ca acest domeniu este tratat cu indiferenta reiese din faptul ca la inceputul anului guvernul a amanat aplicarea cotei reduse de TVA de 5% asupra valorii locuintei pentru care se aplica de la 450.000 ron la 140.000 euro pentru anul 2022, cu toate ca Legea 296/2020 prevedea aplicarea de la 01.01.2021.. Aceasta masura a incurajat in mod direct constructia de locuinte cu suprafete mici pentru a se putea incadra in plafon sau in alte cazuri a incurajat diverse forme de evaziune.

Lipsa de interes si degringolada din aparatul de stat se observa in foarte multe aspecte ale pietei imobiliare, poate cel mai dureros pentru multi ramanand faptul ca mai avem de a face cu destul de multi tepari imobiliari care isi continua nestingheriti activitatile sub ochii nepasatori ai justitiei dar mai ales pe banii cumparatorilor de buna credinta.

Desi pe langa cele 3 aspecte enumerate mai sus ar mai fi suficiente de spus despre motivele pentru care inca nu s-a ajuns la un echilibru in piata imobiliara, trebuie privite si aspectele pozitive din piata.

In ultimii ani au aparut tot mai multe proiecte care se axeaza pe calitate sporita, beneficii multiple pentru viitorii rezidenti, si cel mai important renuntarea la modelul de business de tip “hit and run”. Astfel au inceput sa se dezvolte si proiecte aerisite, cu o arhitectura moderna, gandite sa reziste testului timpului dar mai ales sa ofere un stil de viata relaxant si facil viitorilor rezidenti. Putem doar spera ca in viitorul apropiat sa avem parte de cat mai multe astfel de proiecte care sa isi canalizeze atentia mai degraba inspre ceea ce pot oferi si nu doar la marja de profit. 

Tu cum vezi piata imobiliara in 2021? Lasa-ne o parere in sectiunea de comenturi!

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...