Vistrian Roman – unicul tată al „Pistruiatului”

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

La naștere, Vistrian Roman a primit un alt prenume: Nicolae. Însă numele de alint din copilărie – Vistrian – aveai să-i devină, la anii maturității, pseudonimul care i-a adus gloria. Născut la 15 mai 1941, cel care avea să intre definitiv în memoria românilor cu rolul Mihai Pleșa din „Pistruiatul” – tatăl piciului cu același nume, interpretat de Costel Băloiu – a jucat pe scenele teatrelor “Alexandru Davila” din Pitești, “Teatrul Mic” din București și Teatrul Național din Cluj. Revioluția l-a prins la București, de unde, în urma unor diferende de idei cu directorul Visarion Alexa, avea să se transfere în județul copilăriei, la Naționalul clujean. Totodată, în urbea transilvană îl vom afla ca profesor la Universitatea Babeș-Bolyai. Vistrian Roman a decedat la 3 iulie 1994, în urma unui atac vascular cerebral, după o lună de terapie intensivă în agonie.

Actorul era recunoscut pentru dicția sa perfectă și pentru vocea unică, motiv pentru care a fost adeseori chemat pentru înregistrări de radio și televiziune, de la piese de teatru la recitaluri dramatice sau de poezie.

Vistrian Roman și „Pistruiatul”

“Ca să fiu cât se poate de succint, m-ar interesa să întruchipez un erou cu atitudine ironică într-o penumbră misterioasă şi cu un caracter enigma­tic”, spunea într-un interviu din Revista Cinema cunoscutul actor Vistrian Roman. Era un actor foarte bun, cu care nu aveai cum să nu te înţe­legi. Fiecare îşi face meseria şi asta presupune o relaţie permanentă cu partenerul, sau parte­nerii de scenă, lucru pe care Vistrian Roman l-a realizat perfect. Regretata actriță Margareta Pogonat, care a jucat rolul soției personajului interpretat de Vistrian Roman în „Pistruiatul”, avea să declare despre partenerul ei de film, într-un interviu acordat unei publicații naționale: „Roman era un actor foarte bun. Cu un actor foarte bun nu ai cum să nu te înţelegi. Fiecare îşi face meseria şi asta presupune să ai şi relaţie permanentă cu partenerul. Să se vadă că acolo e o casă, e o soţie, sunt obiceiuri, trebuie să îi dai senzaţia spectatorului că asistă la un fragment din viaţă. Asta este meseria noastră. Cum astăzi pot să joc un spectacol în care sunt Regina Angliei şi mîine dimineaţă să fiu o cerşetoare… Nu am fost şi nu am să fiu nici una dintre ele, dar eu am o meserie care se bazează pe psihologie. Lucrurile la noi nu sunt aşa cum par, că învăţăm textul pe dinafară şi asta este. Nu e aşa! Noi muncim foarte mult, cum nu ştie publicul. Trebuie să găsim nuanţele exacte care îl fac pe spectator să înţeleagă o poveste întreagă dintr-un “Da”, dintr-un “Nu”.” (sursa)

Despre filmările la „Pistruiatul”, Costel Băloiu, care l-a interpretat pe puștiul năzdrăvan, declar într-un interviu acordat ziarului Evenimentul: Pistruiatul s-a filmat, în afară de Buftea, la Cluj şi la Oradea. Am fost de câteva ori al Cluj, dar pe fugă. Nu am avut timp să vizitez şi să-mi aduc aminte de perioada filmărilor, dar la Buftea, nici atât. Studiourile nu mai sunt ce au fost, sunt privatizate, e cu Media Pro acolo, nu mai e ce a fost, oricum. Nu am avut încă plăcerea să mă reântorc în timp sau să văd ce transformări s-au produs prin locurile în care am filmat. Gara din Oradea, am trecut cu maşina şi am văzut-o, e chiar intactă, ca atunci. Celebra fabrică de cărămidă era în Cluj. Toate exterioarele, cam 85% din filmări, s-au făcut la Cluj şi la Oradea, iar câteva interioare, discuţiile din casă, cu Vistrian Roman şi Margareta Pogonat, cu Sergiu în pod, astea au fost improvizate în studio la Buftea, inclusiv beciul din fabrica de cărămidă în care s-a ascuns Sergiu când a evadat, toate acestea au fost făcute în studio.” (sursa)

Posteritatea lui Vistrian Roman

La Dej, orașul nașterii sale – deși există controversa că acesta s-ar fi născut în județul limitrof, în Sălaj, comuna Ileanda, satul Sasa – actorului i se poartă o frumoasă amintire. Trupa de teatru a Casei Municipale de Cultură (organizată pe grupe de vârstă) îi poartă astăzi numele și îl duce, cu onoare, peste pe unde evoluează în spectacole.

Vistrian Roman – filmografia

Acțiunea „Autobuzul” (1978)
Operatiunea Gambit (1982)
Trandafirul galben (1982)
Neînvinsă-i dragostea (1994)
Ziua Z (1984)
Miezul fierbinte al pîinii (1983)
Pădurea nebună (1982)
Al treilea salt mortal (1980)
Pistruiatul (1973)
Anotimpul mireselor (1970)
Vîrstele omului (1969).

Vezi și
VIDEO / Florin Piersic pe scena Operei din Cluj

Ultimile articole

Articole populare