Dumitru Fărcaș – 81 de ani de la nașterea marelui taragotist

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Dacă timpul ar mai fi avut răbdare cu el, Dumitru Fărcaș – omul a cărui existență s-a confundat cu cea a taragotului lui „de aur” – ar fi împlinit azi 81 de ani. Născut la 12 mai 1938, în Groșii Băii Mari (Maramureș), a trăit aproape întreaga sa viață la Cluj Napoca, devenind unul dintre cei mai importanți și unul dintre cei mai iubiți fii ai orașului din inima Ardealului.

Farcas face parte dintr-o familie cu traditie muzicala. Bunicul, tatal si cei doi frati mai mari au cantat la fluier. Acesta se familiarizeaza si el cu instrumentul si se inscrie la liceul de muzica in 1956.

Farcas si-a inceput cariera profesionala in 1960, cand s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramuresul” din Baia-Mare. Din 1962 pana in 1967 urmeaza cursurile Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, in cadrul Facultatii de Interpretare, la clasa de oboi. Dupa absolvirea academiei clujene, invata autodidact taragotul, imprumutand unele tehnici din cele specifice oboiului.

Dumitru Farcas a primit titlul de „Cetatean de onoare” al orasului Phenian (Coreea de Nord) si al oraselor Cluj-Napoca, Bucuresti, Resita si Baia Mare.

A fost presedinte de onoare al Congresului International al Taragotistilor. A fost decorat cu Crucea Serviciului Credincios, clasa a III-a, in anul 2004 si cu Ordinul Meritul Cultural in grad de mare ofiter in anul 2005. La 7 martie 2008, Dumitru Farcas a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Una dintre melodiile sale de succes este și „Suita din țara moților”.

Cunoscutul artist Dumitru Fărcaş a murit la vârsta de 80 de ani, într-un spital din Cluj-Napoca.

Citește și Mitropolitul Andreicuț: Fără Dumitru Fărcaș, Clujul este mai sărac

Ar putea să te intereseze și acest text anecdotic despre „rivalul” lui Dumitru Fărcaș:

Gheorghe Zamfir şi Dumitru Fărcaş, “duel” pentru premiul I în perioada studenţiei

Ultimile articole

Articole populare