Actriță a Naționalului clujean, a împlinit azi 80 de ani

By | Published | Niciun comentariu

Fostă actriță a Naționalului clujean, una dintre cele mai iubite actrițe din România, colegă de an, la IATC (și de scenă) cu Ion Caramitru și alți titani ai scenei româneșt, a împlinit astăzi 80 de ani.

Valeria Seciu – pentru că despre ea este vorba – este una dintre prezențele inconfundabile ale teatrului și filmului național, gingășia, candoarea, fragilitatea (aparentă a) jocului ei fiind dublate de multă determinare și de o rezistență oximoronică la orice presiune a vieții și a scenei.

A debutat, în 1964, încă studentă fiind, pe scena Naționalului bucureștean, într-un rol principal: Veronica Micle, din spectacolul „Eminescu”, regia Sică Alexandrescu, rolul titular fiind interpretat de Ion Caramitru. La aproape o jumătate de secol distanță, cei doi aveau să fie din nou un cuplu pe scenă, în „Lady Machbeth”, de William Shakespeare, în 2011.

Pe scena Naționalului clujean, Valeria Seciu a jucat în primii doi ani de după aboslvirea IATC, în 1966 fiind Domnița Anca din „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davilla (regia Val Mugur).

S-a reîntors ca actriță în Bucureștiul studenției, s-a căsătorit cu actorul Octavian Cotescu și s-a consacrat artei.

Fiul Valeriei Seciu și al lui Octavian Cotescu s-a călugărit, la scurt timp după moartea tatălui său, în anii 90, fiind acum monah la Mănăstirea Vatopedu din Muntele Athos.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.