actriță

Actriță a Naționalului clujean, a împlinit azi 80 de ani

Fostă actriță a Naționalului clujean, una dintre cele mai iubite actrițe din România, colegă de an, la IATC (și de scenă) cu Ion Caramitru și alți titani ai scenei româneșt, a împlinit astăzi 80 de ani.

Valeria Seciu – pentru că despre ea este vorba – este una dintre prezențele inconfundabile ale teatrului și filmului național, gingășia, candoarea, fragilitatea (aparentă a) jocului ei fiind dublate de multă determinare și de o rezistență oximoronică la orice presiune a vieții și a scenei.

A debutat, în 1964, încă studentă fiind, pe scena Naționalului bucureștean, într-un rol principal: Veronica Micle, din spectacolul „Eminescu”, regia Sică Alexandrescu, rolul titular fiind interpretat de Ion Caramitru. La aproape o jumătate de secol distanță, cei doi aveau să fie din nou un cuplu pe scenă, în „Lady Machbeth”, de William Shakespeare, în 2011.

Pe scena Naționalului clujean, Valeria Seciu a jucat în primii doi ani de după aboslvirea IATC, în 1966 fiind Domnița Anca din „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davilla (regia Val Mugur).

S-a reîntors ca actriță în Bucureștiul studenției, s-a căsătorit cu actorul Octavian Cotescu și s-a consacrat artei.

Fiul Valeriei Seciu și al lui Octavian Cotescu s-a călugărit, la scurt timp după moartea tatălui său, în anii 90, fiind acum monah la Mănăstirea Vatopedu din Muntele Athos.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare