Dumitru Vienescu

Managerul Spitalului Județean Târgu Jiu, dosar penal pentru că a spus că nu are aparat de testare pentru coronavirus

Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Târgu- Jiu au anunțat că s-au autosesizat și au deschis dosar penal in rem, adică doar pentru fapte, pentru acuzații de neglijență în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor, după ce managerul Spitalului Județean Târgu – Jiu, Dumitru Vienescu, a declarat public că unitatea medicală nu ar avea un aparat PCR, pentru depistarea coronavirusului.

Procurorii susțin că în realitate, spitalul ar fi avut de aproximativ doi ani un astfel de aparat, dar pentru punerea în funcțiune a lui trebuia achiziționate kituri speciale.

Aparatul GeneXpert, de tip PCR, are capacitatea de testare și diagnosticare ”certă” a pacienților infectați cu SARS-CoV-2, arată procurorii.

Potrivit Radio Infinit din Târgu Jiu, spitalul local primise încă din 2018, prin Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, coordonat din punct de vedere tehnic de Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București, la SJU Târgu-Jiu, în cadrul Dispensarului TBC, un aparat GeneXpert pentru testarea pacienților cu tuberculoză. La acel moment, actualul manager, Dumitru Vienescu, deținea funcția de director financiar-contabil al spitalului, iar actualul director economic, Gigel Capotă, pe cea de manager.

Managerul Vienescu arată într-un comunicat postat pe site-ul spitalului că instituția a primit abia în 2 aprilie de la Institutul Marius Nasta acceptul de a utiliza aparatul pentru detectarea coronavirusului, până la acel moment având doar posibilitatea de a-l utiliza pentru testarea pacienților cu tuberculoză. Mai mult, potrivit comunicatului citat, la acel moment spitalul a demarat și achiziția kiturilor necesare pentru testarea coronavirus.

Sursa

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare