Poliția locală din Cluj-Napoca se implică în proiectul microbuzelor școlare

Șeful poliției locale din Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean a declarat că poliția locală este foarte interesată de implementarea microbuzelor școlare destinate exclusiv elevilor.

”Unul dintre proiectele propuse în cadrul bugetării participative vizează microbuzele școlare cu circuit închis. Acest proiect a întrunit 217 voturi și se referă la următoarea situație. Inițiatorul proiectului a dorit ca elevii să poată fi deplasați din cartiere spre școli cu microbuze dedicate special lor. Acest proiect este în atenția noastră de ceva vreme. În cursul anului 2017 am avut cel puțin trei întâlniri cu domnul inspector școlar general Cuibus, cu domnul primar și cu șeful IPJ Cluj. Suntem foarte interesați să demarăm acest proiect și să putem la dispoziția elevilor microbuze care să îi ducă la școală”, a declarat Bonțidean.

Potrivit lui Marcel Bonțidean acest proiect poate să fie soluția pentru traficul din zona centrală.

”Acest proiect este benefic din două motive: pentru siguranța lor și pentru reducerea traficului din zona centrală. Domnul Neag mi-a spus că are microbuze de 25 de locuri. Astfel , în loc să meargă 25 de mașini cu 25 de copii, va merge o singură mașină. Noi vom avea o întâlnire cu toți directorii de școală să vedem unde se pretează cel mai bine, care sunt zonele cele mai aglomerate, pentru a putea pune în practică acest proiect. Va fi un proiect de succes și vor avea de câștigat atât copiii cât și părinții”, potrivit lui Bonțidean.

Iată ce spune și inițiatorul proiectului:

”Traficul din Cluj este grav afectat de catre parintii care isi transporta copiii la scoli, mai ales in centru. Propun implementarea unui proiect de autobuze/microbuze scolare cu circuit inchis, in cooperare cu toate scolile, iar copii sa fie luati din cea mai apropiata statie de locuinta acestora. Dupa masa, la fel, copiii sa fie transportati catre locuintele lor”.

De ce ar trebui sprijinită/implementată

Imbunatatirea conditiilor de trafic si parcare in Cluj. Diferenta se vede in perioada vacantelor, cand traficul este mult mai lejer.

Imbunatatirea conditiilor de stres ale parintilor, care sunt intotdeauna presati de timp pentru a ajunge la scoala si care nu au incredere sa isi lase copiii sa foloseasca transportul in comun. Transportul sa fie monitorizat printr-o aplicatie, iar soferul sa fie informat despre absenta elevilor (vezi video atasat).

Amplasamentul proiectului

Scolile din Cluj trebuie sa faca o contorizare a elevilor pe cartiere si sa stabileasca traseele autobuzelor/microbuzelor astfel incat aria de acoperire sa fie cat mai mare. Parintii trebuie instruiti si convinsi ca aceasta varianta aduce imbunatatiri traficului din Cluj.

Propun o inchiriere a 7 autobuze/microbuze de la CTP, accesul sa se faca automatizat printr-un card, iar abonamentele sa fie partial sau total subventionate de primarie.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare