Interzicerea bărcilor cu motor şi a skijet-urilor pe lacurile Tarniţa şi Beliş-Fântânele

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Interzicerea bărcilor cu motor şi a skijet-urilor pe lacurile Tarniţa şi Beliş-Fântânele este un subiect despre care se discută de câţiva ani.

Într-un Comunicat de presă semnat de deputatul PSD Gabriel Horia Nasra se arată următoarele:

„Primele semnale de alarmă au fost trase de foştii mei colegi, senatorul Alexandru Cordoş şi deputatul Aurelia Cristea, în legislatura trecută (2012-2016), apoi în 2018 am reluat subiectul, în 27 iunie 2018 interpelând ministrul apelor si pădurilor, senatorul Ioan Deneş, cu această speţă (http://www.cdep.ro/interpel/2018/i4855A.pdf).
Răspunsul ministrului a fost următorul:
”Referitor la întrebarea nr. 4855A/2018, înregistrată la Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul sub nr. 8842/28.06.2018, transmisă spre soluţionare Ministerului Apelor şi Pădurilor, înregistrată sub nr. 11360/02.07.2018, ca urmare a analizării cu factorii implicaţi a aspectelor care fac obiectul întrebării dumneavoastră, vă facem cunoscut următoarele:
– Lacurile de acumulare Tarniţa şi Fântânele sunt în administrarea S.C. Hidroelectrica S.A., Sucursala Hidrocentrale Cluj. Pe lângă folosinţa hidroenergetică, aceste acumulări mai au ca folosinţe atenuarea de viituri, asigurarea debitului minim aval de baraj şi captări secundare, alimentarea cu apa (din acumularea Tarniţa), agrement şi sport;
– În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României, lacurile de acumulare Fântânele şi Tarniţa sunt menţionate ca lacuri interioare pe care se poate desfăşura navigaţia;
– Având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 42/1997 privind transportul maritim şi pe căile navigabile interioare, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Transporturilor îşi exercită rolul de autoritate competentă privind activităţile de reglementare, autorizare, coordonare, inspecţie, control, supraveghere şi certificare ale infrastructurilor de transport naval, ale mijloacelor de transport naval, ale activităţilor conexe a personalului care efectuează aceste activităţi;
– Pentru lacurile de acumulare Tarniţa şi Fântânele nu au fost solicitate şi nu s-au eliberat de către Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa acte de reglementare pentru amenajări pentru navigaţie;
– Întrucât din ambele lacuri de acumulare, direct din acumularea Tarniţa şi indirect din acumularea Fântânele, sunt asigurate volume de apă pentru alimentarea cu apa a populaţiei şi industriei, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa a susţinut încă din anul 2009 că pe cele doua acumulări Tarniţa şi Fântânele să fie permisă numai navigarea cu ambarcaţiuni fără motor;
– Atât Ministerul Apelor şi Pădurilor, cât şi Administraţia Naţională Apele Române au susţinut şi susţin în continuare modificarea Hotărârii Guvernului nr. 665/2008 pentru eliminarea de pe lista căilor navigabile interioare a acumulărilor Tarniţa şi Fântanele sau navigaţia cu ambarcaţiuni fără motor sau cu motoare electrice.
Având în vedere că aceste acumulări nu sunt în administrarea Administraţiei Naţionale Apele Române, pentru rezolvarea problemei este necesară implicarea S.C. Hidroelectrica S.A. şi a Ministerului Transporturilor.
Între timp, având în vedere numeroaselor plângeri de la clujenii din zonă, în ultima lună, la Instituţia Prefectului – Judeţul Cluj a fost organizată o şedinţă de lucru, care a avut ca temă evaluarea şi rezolvarea problemelor de legalitate privind navigaţia pe lacurile de acumulare şi cursurile de apă din zona montană a judeţului Cluj.
La şedinţă au participat, prefectul Ioan Aurel Cherecheş, subprefectul Ioan Alin Danci, reprezentanţi ai Apelor Române, I.P.J. Cluj, ISU Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Cluj, precum şi ai Autorităţii Navale Române – Oficiul de Căpitanie Dej.
Apoi, după ce am constatat că la prima întrebare am omis un aspect important, faptul că lacurile de acumulare Tarniţa şi Beliş-Fântânele sunt considerate arii protejate de avifaunistică, rezervaţii naturale, am reluat corespondenţa oficială, adresând următoarea întrebare domnilor Răzvan Cuc, ministrul transporturilor, Niculae Bădălău ministrul economiei, Ioan Deneş, ministrul apelor şi pădurilor ):

Lacul Tarniţa a fost declarat ARIE NATURALĂ PROTEJATĂ DE INTERES JUDEŢEAN încă din anul 1994, prin decizia Delegaţiei Permanente a Consiliului Judeţean Cluj, iar lacul Beliş-Fântânele este inclus în SITUL NATURA 2000 APUSENI şi în ARIA NATURALĂ PROTEJATĂ DE INTERES NAŢIONAL Parcul Natural Apuseni. În mod firesc, pe cele două lacuri folosirea bărcilor cu motor nu ar trebui permisă.
În ultimele săptămâni, mai mulţi clujeni au semnalat excesele unor proprietari de cabană din zona Tarniţa, reclamând organizarea unor evenimente fără autorizaţii şi folosirea ambarcaţiunilor motorizate, de la hidroavioane, la skijeturi, bărci şi pontoane cu motor.
Având în vedere numeroasele reclamaţii şi articole de presă pe acest subiect, cât şi întrebările şi interpelările depuse de parlamentarii Clujului în ultimii ani, vă solicit răspuns în scris la următoarele întrebări:
1. Care este punctul de vedere al Hidroelectrica S.A. (societate comercială pe acţiuni cu capital integral de stat în autoritatea Ministerului Economiei) şi al Administraţiei Naţionale Apele Române, instituţie aflată în coordonarea autorităţii publice centrale din domeniul apelor, respectiv Ministerul Mediului, Apelor şi Padurilor) cu privire la folosirea ambarcaţiunilor motorizate, de la hidroavioane, la skijeturi, bărci şi pontoane cu motor pe lacurile Tarniţa şi Beliş-Fântânele?
2. Având în vedere Hotărârea de Guvern nr. 665/2008 care stabileşte căile navigabile interioare ale României, supraveghează şi controlul navigaţiei pe căile navigabile interioare ale României se exercită de către Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Navală Româna, în conformitate cu legislaţia în vigoare îi solicit ministrului transporturilor, dl. Răzvan Cuc, răspuns în scris la următoarea întrebare: Care este punctul de vedere al ministerului în această speţă şi dacă consideraţi utile modificări, completări la Hotărârea de Guvern nr. 665/2008 care stabileşte căile navigabile interioare ale României?.
Nu în ultimul rând am acceptat invitaţia colegului Adrian Dohotaru de a semna o interpelare similară, unde reprezentanţi ai parlamentului din toate partidele au răspuns favorabil demersului nostru.

Prin intermediul acestei interpelări i-am solicitat domnului ministru scoaterea lacului Tarniţa dar şi a lacului Beliş-Fântânele, de pe lista lacurilor navigabile din România”, se mai arată în Comuncatul de presă al deputatului PSD Gabriel Horia Nasra.

Interzicerea bărcilor cu motor şi a skijet-urilor pe lacurile Tarniţa şi Beliş-Fântânele

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Ultimile articole

Articole populare