Colectarea selectivă, o prioritate pentru Cluj-Napoca

Colectarea selectivă este o prioritate  a municipalității clujene. În acest sen se derulează o campanie de informare a cetățenilor și se achiziționează puncte gopodărești îngropate pentru colectarea selectivă.

”Din cele 100 de puncte gospodărești îngropate aflate în proces de realizare, 25 urmează să fie date în folosință clujenilor în acest an. Avem în pregătire încă 100 de puncte gospodărești. Politica de mediu este foarte importantă, colectarea selectivă și politicile de mediu sunt importante. trebuie să arătăm o formă de respect față de cetățeni”, a declarat Boc.

Acțiune de colectare selectivă a început cu zona de case, acolo unde cetățenii au fost informați și încurajați să realizeze colectare selectivă pe două fracții, fracția umedă și fracția uscată.

”Legea 211/2011 ne obligă la colectarea separată și gestionarea deșeurilor în cel puțin 2 fracții. În luna octombrie am demarat o acțiune în 3 pași. Ne-am orientat către zonele de case,  respectiv 18500 de gospodării individuale. Am solicitat firmelor de salubritate să respecte prevederile legii și să înceapă colectarea selectivă pe două fracții, uscată și umedă. Am solicitat distribuirea de saci pentru fracția uscată și să informeze populația referitor la cele două zile când se fac ridicări de deșeuri pentru cele două fracții. Am avut sprijin de la poliția locală pentru a verifica firmele și locuitorii dacă este respectată legea.  De la debutul acțiunii în 16 octombrie s-a constatat o creștere semnificativă de la 4 la 6 tone de deșeuri colectate selectiv. Sunt cartiere unde era 0 gradul de colectare și s-a ajuns la procente mari de colectare selectivă. Acțiunea pentru zona de case va continua și vom supraveghea în continuare procesul de colectare selectivă”, a declarat city managerul Gheorghe Șurubaru.

A dou parte a proiectului de implementare a colectării selectivă vizează cartierele de blocuri. Acolo încurajarea colectării selective se va realiza prin amenajarea de puncte gospodărești îngropate.

”Partea a doua vizează cartierele de blocuri, respectiv asociațiile de proprietari. Primul proiect vizează 100 de puncte gospodărești îngropate, împărțite în cinci contracte subsecvente. Mâine vor fi date în funcțiunea alte 11 puncte îngropate. Până la sfârșitul anului vor fi 25 de puncte îngropate. Toate asociațiile de proprietari arondate la aceste puncte trebuie să aibă întâlniri pentru a informa cetățenii despre gestionarea corectă a acestor puncte gospodărești. Au avut loc întâlniri la 31 de asociații de proprietari. La fiecare asociație de proprietari vor exista astfel de întâlniri”, a completat Șurubaru.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare