Caz de forță majoră la Pata Rât. Tișe va solicita din nou stare de alertă

Președintele Consiliului județean, Alin Tișe, a declarat că situația de la Pata Rât se înscrie într-o situație de forță majoră, aviz obținut de la Camera de Comerț și Industrie care are competențe în acest sens.

”Am primit de la Camera de Comerț și Industrie un act care decretează și avizează situația de forță majoră pentru Pata Rât. Situația este un caz de forță majoră cauzat de factori imprevizibili, insurmortabili și de neevitat. Ce am solicitat noi, starea de alertă, se confirmă și demonstrează că Prefectura și Comitetul pentru Situații de Urgență a greșit când au refuzat să ne dea starea de alertă pe fondul unei situații neprevăzute. După trei luni cantitatea de lac este dublă, iar levigatul se amestecă cu lacul. Acești oameni trebuie să răspundă pentru că au refuzat să declare starea de alertă. Datorită acestui refuz levigatul este la acea cantitate, iar noi trebuie să așteptăm soluția expertului. Nimeni nu ne-a spus cum putem depolua acest lac pentru a ajunge ulterior în canalizare. Există lacul care este parțial depoluat și există o scurgere de levigat pur. De ce au aplicat amenzi dacă e caz de forță majoră? Comitetul pentru situații de Urgență trebuia să ia măsuri nu Consiliul județean. Nici Apele Române, Nici Agenția de mediu, nimeni nu are responsabilitate” a declarat Tișe.

În acest moment, cea mai mare parte a lacului ce se întinde pe 3 hectare nu reprezintă un pericol, însă este parțial poluat, și trebuie luate măsuri pentru depoluarea acelui lac.

”Sunt două categorii de levigat, lacul, poluat parțial care nu este nociv, și cealaltă parte, levigatul pur. În cazul levigatului pur mergem mai departe cu cele două bazine. Am primit acordul de la proprietarii de terenuri pentru a pune cele două bazine și stația de osmoză. Pentru lac vom stabili soluția expertului pentru a știi cum se poate epura acel lac, ce are alt nivel de poluare este nevoie de o altă soluție”, a declarat Tișe.

În urma acestui act care decretează starea de forță majoră, Consiliul județean va solicita din nou instituirea stării de alertă.

”Acest aviz de la Camera de Comerț, care demonstrează forța majoră, va fi trimis de Consiliul județean autorităților statului. Vom trimite avizului și Comitetului pentru situații de Urgență și vom cere convocarea acestui Comitet pentru a solicita instituirea situației de urgență care necesită o stare de alertă luând în calcul avizul care decretă starea de forță majoră. Dacă se va refuza această stare de alertă vom implementa ceea ce expertul angajat acum două săptămâni ne va spune. Nimeni nu va accepta să îi dăm drumul în pârâul Zăpodie deoarece estre parțial poluat. Vom avea sper în cel mai scurt timp pentru soluția pentru acest lac. Lacul se întinde pe 3 ha.  Există o stabilizare a depozitului, nu mai există o alunecare și continuă procesul de închidere”, a declarat Tișe.

Tișe a avertizat că se vor face plângeri penale împotriva Comitetului pentru Situații de Urgență, vinovat pentru că a refuzat luarea de măsuri în sistem de urgență.

”Acești oameni vor trebui să răspundă, vom face plângeri penale și vom da în judecată Comitetul pentru Situații de Urgență. Dacă aveam acest accept în septembrie, astăzi nu am mai avea acest lac. Nu am putut intra pe un teren fără acordul proprietarilor pentru că nu vreau să răspund penal. Vom gândi măsuri în situație de urgențe dacă vom primi starea de alertă. Nimeni nu își asumă nicio răspundere, nu doresc să răspundă, CJ Cluj este titularul acordului de mediu și trebuie să răspundă. Dar nu e vina nimănui pentru că e un caz de forță majoră”, potrivit lui Tișe.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare