Administrația Parcului Natural Apuseni

Administrația Parcului Natural Apuseni a depus peste 1000 de plângeri penale pentru construcţii ilegale

Administrația Parcului Natural Apuseni a depus peste 1000 de plângeri penale pentru construcţii ilegale realizate în zone din parc în care construirea este interzisă!

În ultimele săptămâni, mai mulţi clujeni au semnalat că defrişările distrug Padişul, în timp ce turiştilor, uneori, le este restricţionat accesul. Mai mult decât atât, presa locală a afişat mai multe fotografii realizate recent în zonă, care completează cele afirmate de turişti, aflăm dintr-un comunicat al PSD Cluj.

Într-o solicitare scrisă, adresată Ministrului Apelor şi Pădurilor, senatorul Ioan Deneş, au fost cerute mai multe informaţii şi explicaţii cu privire la situaţia din zona Padiş, una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice din Munţii Apuseni.

Administrația Parcului Natural Apuseni a depus peste 1000 de plângeri penale

Cu privire la defrişări, ministerul a răspuns (http://www.cdep.ro/interpel/2019/r8192A.pdf):

„Lucrările de exploatare a pădurilor din zona Padiş, din Parcul Natural Apuseni, au ca obiect îndepărtarea efectelor doborâturilor de vânt ca urmare a furtunii deosebit de puternice din data de 17.09.2017 inclusiv deblocarea traseelor turistice şi a căilor de comunicaţii, prevenirea infestărilor cu dăunatori de scoarţă etc. Prin urmare, lucrările de exploatare forestieră efectuate în zona Padiş nu sunt lucrări de defrişare.

Menţionăm că numai în raza Ocolului Silvic Sudrigiu – Direcţia Silvică Bihor şi a Ocolului Silvic Beliş – Direcţia Silvică Cluj (care includ zona Padiş), în suprafeţele de fond forestier incluse în Parcul Natural Apuseni, urmare fenomenelor meteorologice extreme din data de 17.09.2017, a fost afectat un volum de 181.046 mc. La Ocolul Silvic Sudrigiu volumul afectat, inventariat, este de 27.703 mc, iar la Ocolul Silvic Beliş volumul afectat, inventariat, este de 153.343 mc.

Subliniem faptul că pentru autorizarea exploatării arborilor afectaţi au fost parcurse toate etapele prevăzute de legislaţia în vigoare.

Într-adevăr, se confirmă faptul ca unele firme de exploatare (S.C. REAL DOC FOREST S.R.L. şi S.C. LVIONE TEX S.R.L.) nu au respectat procesul tehnologic de exploatare şi nici condiţiile specifice stabilite de Administraţia Parcului Natural Apuseni, fiind sancţionate contravenţional”.

Administrația Parcului Natural Apuseni a depus peste 1000 de plângeri penale

Cât priveşte răspunsul la întrebarea privind strategia administraţiei Parcului Natural Apuseni în privinţa zonei turistice Padiş, ministerul a răspuns:

„Ca obiective principale pentru zona turistică Padiş administraţia parcului a stabilit promovarea eco-turismului, a turismului responsabil, care să afecteze cât mai puţin peisajul şi procesele ecologice naturale. S-a reuşit prevenirea supradezvoltării unei infrastructuri pentru turism de masă, care ar fi distrus iremediabil zona Padiş, în ciuda unor mesaje publice, din trecut, care denigrau administratia parcului. Până în prezent administraţia parcului a depus peste 1000 de plângeri penale pentru construcţii ilegale realizate în zone din parc în care construirea este interzisă. S-a reuşit eliminarea unor cantităţi mari de deşeuri din această zonă (peste 100 tone), prin ample activităţi de igienizare, în colaborare cu societatea civilă şi companii multinaţionale, dar şi cu ajutorul factorilor interesaţi locali”.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Foto

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare