Ziua Comunei Băișoara (Galerie Foto)

Locuitorii celor nouă sate cuprinse în comuna Băişoara: Frăsinet, Moara de Pădure, Muntele Băișorii, Muntele Bocului, Muntele Cacovei, Muntele Filii, Muntele Săcelului  și Săcel  s-au adunat să sărbătorească  împreună fiii şi fiicele Băişorii, la cea de-a noua ediție a sărbătorii Ziua Comunei Băișoara.

În zona de munte, în localitatea Băişoara, a fost sărbătorită Ziua comunei, manifestare presărată cu o mulţime de evenimente.

Băişoara împlineşte în acest an 590 de ani, aşadar, aproape, şase secole, de când a fost  atestată documentar,ca şi localitate, o localiatate de moţi, de mineri şi oameni vrednici.

Bătrânii satului sunt cei mai entuziasmați de acest eveniment, Ziua comunei Băișoara. Au participat cu toții la liturghia de duminică, încântați și emoționați de prezența ÎnaltpreasfințituluI Andrei. De altfel, comunitatea din Băișoara este obișnuită cu prezența Mitropolitului care ajunge la Băișoara ori de câte ori are ocazia. E o zi foarte călduroasă de august, iar bătrânii vânează cele mai bune locuri de la umbră. Câteva bănci au fost așezate în părculețul unde are loc ceremonia de dezvelire a monumentului. Cei care nu au încăput în parc, au rămas afară, căutând un loc la umbră, departe de soarele arzător. Tinerii s-au uitat și ei curioși, dar și-au pierdut repede răbdarea și și-au găsit alte preocupări.  Bătrânii în schimb au fost ochi și urechi la toate momentele, slujba de sfințire a monumentului, laudatio susținut de Ionel Haiduc, înmânarea diplomei care atesta conferirea titlului de cetățean de onoare al comunei, Mitropolitului Andrei, momentul artistic în care au fost interpretate pricesne și cântece patriotice. Au privit cu interes fiecare coroană depusă la monument, fără să dea semne de oboseală sau plicitiseală. Ulterior s-au îndreptat spre curtea primăriei pentru a asista la programul artistic și pentru a servi mici și ceaun, mâncare oferită de Primăria Băișoara. Băncile amenajate sunt la soare, însă bătrânii sunt înarmați cu umbrele pentru a se apăra de căldură. Această sărbătoare este a lor. Este motivul lor de bucurie. Ulițele satului lor se umplu de oameni, copiii și nepoții se întorc acasă, iar viața lor de zi cu zi suferă o schimbare. Se îmbracă în hainele lor de sărbătoare și participă cu bucurie și entuziasm la Ziua comunei, eveniment care este dedicat în special lor, locuitorilor comunei.

Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie, la Biserica Ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului” din Băișoara oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, înconjurat de un sobor de preoţi.

Cu această ocazie a avut loc și Dezvelirea Monumentului închinat eroilor căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, proaspăt restaurat, urmat de onorul militar, parada militară în memoria eroilor şi depuneri de coroane. Onorul militar a fost asigurat de militarii și fanfara Diviziei 4 Infanterie Gemina, prezenți alături de comandatul Diviziei, colonelul Ioan Manci.

Pricesne și cântece patriotice au acompaniat momentul dedicat eroilor căzuți în cele două războaie mondiale. Primarul Minodora Luca a rostit o scurtă poezie pentru a onora memoria eroilor din comuna Băișoara.

Primarul comunei Băișoara, Minodora Luca, i-a conferit Titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Băişoara, Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi al Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi al Sălajului.  Laudatio a fost susținut de un alt Cetățean de Onoare al comunei, președintele Academiei  Române, Ionel Haiduc.

Au ținut să fie prezenți la această sărbătoare europarlamentarul Daniel Buda, senatorul Alexandru Cordoș, primarul municipiului Turda, Cristian Matei, primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan,  alături de alți primari din comunele din județul Cluj. Oaspeți speciali a fost o delegație din comuna Budesti ,Republica Moldova,,condusă de primarul ,Nina Costiuc , cuprinzând specialiști din administrația publică locală.

Locuitorii comunei Băișoara, dar și fii ai satului întorși pentru a lua parte la această sărbătoare s-au bucurat împreună de programul artistic, dar și de întâlnirile cu bătrânii satului.

Programul artistic a început cu spectacolul folcloric susţinut de interpreţii de muzică populară: Ionuţ Candrea, Ionuţ Langă, Andreea Botiş, Oana Venţel, Angela Mândruşca, Mariana Morcan, Florina Trif, Lucia Potra, Ciprian Peteleu, Mădălina Danciu.

Pe scenă a urcat și ansamblul focloric alcătuit din copiii comunei Băișoara, ”Băișana”. Programul artistic s-a încheiat cu spectacolul oferit de tinerele talente locale: Alexandru Blidar, Sonia Cătinean, Maria Sofia Dârjan, Maria Borcea şi Maria Ghip.

Spectacolul a cuprins şi două ceremonii, în care au fost premiați, vârstnicii comunei , cei care au împlinit în acest an “50 DE ANI DE CĂSNICIE. Aceștia au primit diplome speciale pentru “ NUNTA DE AUR” alături de un cadou. De asemenea, vor fi premiați și cei mai tineri fii ai Baişorii, care, de asemenea, au primit, diplome speciale şi câte un cadou ,oferit de Primaria Baişoara.

Spectacolul a conținut şi un moment tradiţional, prezentat de doamna  Mariana Coroban intitulat “DESCÂNTECUL GĂINII”, un descântec , specific zonei şi care se face, de obicei, la nunţi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii