alin tise banner

VIDEO / Terapia fară interferon pentru hepatita C va ajunge la bolnavi cel mai devreme in luna noiembrie

Terapia fară interferon pentru hepatita C va ajunge la bolnavi cel mai devreme in luna noiembrie. Guvernul trebuie in primul rand sa o introduca pe lista compensatelor.

Medicamentele care costă zeci de mii de euro, cât o maşină de lux, vor putea fi prescrise de medicii din nouă centre universitare şi vor fi decontate doar in cazul pacientilor vindecati, informează TVR Cluj.

Mai puţin de jumătate dintre cei trataţi cu singura terapie disponibilă până acum scapă de virusul care poate cauza ciroză şi cancer hepatic, în 20-30 de ani. Tratamentul cu interferon este un chin.

Prof. Dr. VASILE ANDREICA –  Şef Secţie Clinică Gastroenterologie: dureri musculare, astenie, febră, depresie, anemie, scad trombocitele, leucocitele, care predispun la infecţii. Uneori suntem puşi în situaţia de a întrerupe tratamentul din cauza reacţiilor adverse. De de multe ori, bolnavii solicită întreruperea tratamentului, pentru că nu mai pot suporta reacţiile adverse.

dr. MARCEL TANŢĂU – medic primar gastroenterolog: Toate studiile arată că chiar şi în fază de boală avansată, virusul C poate fi eradicat pentru că i se blochează enzimele de replicare deodată, în mai multe puncte, celulele infectate mor şi pacientul scapă în 3 luni. Tratamentele actuale erau 6 luni, spre un an.

Toţi pacienţii cu hepatita C în stadiu avansat vor primi, gratis, terapia fără interferon. Autoritatile au anuntat ca aproximativ cinci mii de bolnavi s-ar încadra în criteriile care vor fi stabilite în comisiile de la ministerul Sanatatii.  Pacientul trebuie să depună la casa de asigurări dosarul cu analizele care se vor face numai în anumite laboratoare. Medicamentele se vor acorda numai cu aprobarea CNAS.

VASILE CIURCHEA preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate: Nu există listă de aşteptare. Am conceput un program informatic în care analizele la momentul în care se fac vor fi puse în program ajung la membrii comisiei, deja se uită pe ele, vine dosarul, îi dă aprobarea.

Bolnavii trebuie sa isi asume că vor lua pastilele zilnic, la ore fixe şi nu vor avea voie sa consume ceaiuri şi remedii naturiste. Trebuie, deasemenea, sa predea cutiile goale medicului curant. Astfel s-ar confirma că s-au ţinut de tratament, cred cei de la Casa Naţională. Pacienţii transplantaţi, cei cu ciroză şi cei cu stadiul 4 de fibroză sunt primii care vor primi terapia salvatoare.

Potrivit estimărilor, în jur de 600 de mii de români au virusul supranumit „ucigaşul tăcut”. 6 la sută din PIB pentru Sănătate ar aduce pentru mai multi vindecarea.

sursa: TVR Cluj

Adaugati comentarii