alin tise banner

VIDEO / Spitalul Județean din Cluj nu ar putea face față unui caz similar celui din Clubul Colectiv

care spun că pacientii ar trebui redistribuiti catre alte spitale din zona sau chiar transportaţi la Bucuresti, informează TVR Cluj.

Motivul este unul incredibil: lipsa paturilor! Cel mai elocvent exemplu se înregistrează în cazul pacientilor cu arsuri, pentru care sunt disponibile… doar patru paturi!

Situatia de la Spitalul Judetean din Cluj nu este diferita de restul unitatilor din tara. In acest moment daca victimele incendiului din Bucuresti ar trebui sa fie ingrijite la Cluj, medicii ar fi depasiti complet de situatie. Explicatia medicilor este simpla:

MONICA COSTIN – purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta Cluj: intr-o situatie de catastrofa putem asigura 29 de targi in UPU, 10 paturi la ATI, 30 de paturi in sectia de chirurgie si 20 de paturi in sectia de neurochirurgie si 40 in sectia de ortopedie traumatologie.

În plus, în Cluj-Napoca nu exista un spital clinic de arsi, doar o sectie de chirurgie plastica si reparatorie.

Şeful sectiei spune că medicii de aici ar fi legati de maini in cazul unui accident soldat cu victime in urma unui incendiu

prof. dr.ALEXANDRU GEORGESCU – sef sectie chirurgie plastica si reparatorie: putem sa tratam numai sechele post combustionale, deci dupa arsuri nu putem sa tratam bolnavul in stare acuta.

Potrivit unui protocol al Ministerului Sanatatii, pacientii cu arsuri acute trebuie transferati la Bucuresti. La Cluj poti fi tratati doar cei care au arsuri pe 10 la suta din suprafata corporala.

Totusi, la Cluj exista o banca de tesuturi acreditata, însă aceasta nu este operaţională.

prof. dr..ALEXANDRU GEROGESCU – sef sectie chirurgie plastica si reparatorie: in urma cu un an jumate doi a intrat in conservare pentru ca nu s-au indeplinit anumite conditii.

sursa: TVR Cluj