fara masini

VIDEO / Proiectul centurii metropolitatane, prioritate pentru Guvern

Proiectul centurii metropolitane a Clujului, care ar urma să decongestioneze traficul din Floreşti, a devenit o prioritate şi pentru Guvern.

Mai mult, reprezentanţii comisiei de transport din Parlamentul European şi-au exprimat tot sprijnul pentru a debloca cel mai aglomerat punct din ţară. Construcţia şoselei de patru benzi ar urma să fie gata cel târziu până în 2020, iar banii vor veni din fonduri europene.

În fiecare dimineaţă, 50 de mii de maşini vin din Floreşti în Cluj-Napoca. Şoferii aşteaptă chiar şi o oră în trafic, pe o arteră pe care în mod normal ar trebui să o parcurgă în 15 minute. În acest moment, Drumul Naţional dintre cele două localităţi este cel mai aglomerat din ţară şi a devenit astfel o prioritate pentru guvernanţi. În proiectul de mobilitate urbană a zonei metropolitane este prevăzută o şosea cu patru benzi care ar putea rezolva problema.

Proiectul a intrat şi în vizorul Parlamentului European. Reprezentanţii comisiei pentru transport susţin că trebuie redus traficul prin dezvoltarea infrastructurii, a mijloacelor de transport şi a pistelor de biciclete.

MICHAEL CRAMER, preşedinte Comisia de Transport şi Turism, Parlamentul European: Clujul are o problemă, ca şi multe alte oraşe europene. Este foarte aglomerat. Desigur, este nevoie de drumuri, dar este nevoie şi de sprijinul, în special, a transportului public. Trebuie să mobilizăm lumea să folosească mijloacele de transport în comun pentru a proteja şi mediul.

Posibilitate de finanţări există.

MARIAN-JEAN MARINESCU, europarlamentar: Noi avem peste un miliard de euro pe care depunem proiecte nu ni le poate lua nimeni. Acoperim toţi banii, banii vin la noi. Dacă nu depunem proiecte până la sfârşitul acestui an aceşti bani rămân acolo însă sunt deschişi pentru toată lumea.

Din primele estimări, Centura Metropolitană va costa peste 150 de milioane de euro, iar majoritatea banilor vor veni de la Uniunea Europeană.

sursa: TVR Cluj

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii