VIDEO / Primul transplant de mână din România ar putea avea loc la Cluj

România ar putea intra în cercul select al ţărilor în care se efectuează transplanturi de mână. Chirurgii esteticieni pregătesc prima operaţie de acest gen din ţara noastră, iar evenimentul ar putea avea loc la Cluj peste doar câteva luni, informează TVR Cluj.

Până în prezent, în lume, au fost efectuate doar o sută de astfel de intervenţii, iar rata de succes a ajuns la 77 la sută.

Complexitatea operaţiei este una foarte ridicată din cauza zecilor de tendoane şi a vaselor de sânge de la nivelul mâinilor. Tocmai de aceea, pentru reuşita unei asemenea intervenţii este nevoie de o întreagă armată de medici. Interesant este că transplantul se poate efectua de la un bărbat la femeie, dar şi invers

Riccardo Giunta, chirurg plastician german: ”În experienţa noastră, noi am făcut în Munchen un transplant bilateral care ne-a luat aproximativ 15 ore, au fost 40 de medici implicaţi”.

Alexandru Georgescu, şeful Chirurgiei Plastice de la Spitalul de Recuperare Cluj: ”Echipa este foarte complexă. Pe lângă chirurgi şi medici din sala de operaţie, este nevoie de psihologi, anestezişti buni şi cei care să se ocupe de pacienţi postoperator.”

Cu toate că şansele pacienţilor de a-şi putea folosi noua mână ajung la 66 la sută, medicii spun că riscurile nu sunt deloc de neglijat.

Maria Siemionow, director Universitatea de Microchirurgie Illinois, Chicago: ”Sunt trei pacienţi care au decedat din cauza complicaţiilor apărute în urma intervenţiei chirurgicale, nu neapărat în timpul transplantului, ci mai degrabă după.”

Spitalul Floreasca din Capitală este, deocamdată, singura unitate medicală din România acreditată pentru transplant de mână.

Totuşi, prima operaţie de acest gen ar putea avea loc la Cluj.

Dan Luscalov, coordonator regional de Transplant Transilvania: ”Cum Transilvania are mult mai multe persoane aflate în moarte cerebrală în ultimii ani faţă de restul ţării, eu zic că nu ar trebui să fie o problemă să găsim acel donator. Oricum şansele sunt mai mari în Cluj decât în zona Bucureşţiului.”

Rămâne de văzut dacă şi Ministerul Sănătăţii va schimba legislaţia şi va include aceste transplanturi pe lista intervenţiilor decontate. Un transplant de mână poate costa chiar şi un milion de dolari, incluzând atât operaţia cât şi tratamentele ulterioare, anunță TVR Cluj.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii