VIDEO / Premieră medicală: Un băieţel de patru ani şi jumătate poate din nou să mănânce, după ce aproape patru luni a avut esofagul blocat

Premieră medicală pentru sud-estul Europei realizată de medici români. Un băieţel de patru ani şi jumătate poate din nou să mănânce, după ce aproape patru luni a avut esofagul blocat şi se hrănea doar prin intermediul unui tub. Intervenţia a avut loc la Institutul de Gastroenterologie din Cluj-Napoca.

Problemele pentru Ştefan au debutat în vara anului trecut. Primele simptome au fost vărsături, dar treptat băieţelul nu s-a mai putut hrăni normal.

MĂDĂLINA OPREA, mama copilului: El a slăbit într-o perioadă de 5-6 săptămâni două kilograme. La kilogramele lui este o cantitate destul de mare.

Medicii de la Marrie Curry din Capitală au încercat să rezolve problema, noninvaziv, prin dilatare, însă fără reuşită. L-au contactat în cele din urmă pe doctorul clujean Marcel Tanţău de la Institutul de Gastroenterologie. El a mai realizat intervenţii similare, dar doar la adulţi, cu tehnica denumită POEM, învăţată în Japonia.

prof. dr. MARCEL TANŢĂU, medic primar medicină internă şi gasterenterologie: La vârsta asta nu poate fi decât o manifestare genetică o nedezvoltare a conexiunii între neuron care să relaxeze şi muschi. Deci muşchii nu primesc semnal de la neuroni, pentru că receptorii nu funcţionează.

Afecţiunea este denumită achalazie. Intervenţia a avut loc la începutul acestei săptămâni şi a durat circa 30 de minute. Practic muşchiul esofagian a fost secţionat, ca alimentele să poată să ajungă în stomac.

Zece astfel de intervenţii au avut loc la copii în întreaga Europă. Ştefănuţ se simte bine acum şi se poate hrăni normal.

Institutul de Gastroenterologie din Cluj a putut realiza această intervenţie pentru că, recent, a fost dotat cu aparatură de ultimă generaţie, în valoare de peste un milion de euro.

prof. dr. MARCEL TANŢĂU, medic primar medicină internă şi gastroenterologie: Pot să spun că suntem un centru care în Europa putem fi invidiaţi, cu patru cabinete de endoscopie la cel mai înalt standard posibil, nu există alt standard peste noi. 15:20

Micul pacient va putea pleca acasă astăzi.

sursa: TVR Cluj

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii