VIDEO / Plăcuțele bilingve, din nou în instanță

Maghiarii vor neapărat plăcuţe bilingve la intrările în Cluj Napoca! Peste 400 de etnici maghiari s-au constituit parte în procesul iniţiat de Asociaţia Minority Rights. Acesta este al doilea proces deschis pe această temă. La primul, instanţa a decis să nu oblige municipalitatea să amplaseze plăcuţele bilingve la intrările şi ieşirile din oraş.

SZOCS SANDOR ATTILA – avocat, preşedinte Asociaţia Minority Rights: Prin acest proces încercăm să forţăm primăria ca să respecte legea. Legea administraţiei locale în primul rând şi tratatele internaţionale care prevăd drepturile minorităţilor.

Potrivit legii, primăria este obligată să monteze plăcuţe în limba unei minorităţi dacă aceasta depăşeşte 20% din totalul populaţiei oraşului. Potrivit recesământului din 2012, procentul populaţiei maghiare din Cluj este de circa 15%.

OANA BUZATU – purtător de cuvânt Primăria Cluj Napoca: Cadrul legal din România nu permite amplasarea de plăcuţe în limbi ale minorităţilor decât in conditii explicite la o populatie de 20% intr-o unitate teritorial administativă, la Cluj Napoca nici o minoritate neavând acest procent de rezidenţi.

Procesul anterior a fost câştigat în prima fază de reclamanţi. Ulterior, instanţa a admis recursul administraţiei locale şi a casat decizia Tribunalului Cluj din iulie 2014, pe motiv că asociaţia care a dat în judecată primăria nu are calitate procesuală . Scandalul plăcuţelor bilingve datează la Cluj-Napoca încă din 2002, când fostul primar Gheorghe Funar a refuzat o solicutare a UDMR în acest sens.

sursa: TVR Cluj

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii