VIDEO / Grevă japoneză în Sănătate

Angajaţii din sistemul de sănătate şi-au strigat astăzi nemulţumirile. Ei au intrat în grevă japoneză, revoltaţi de salariile de mizerie pe care le primesc. Oamenii au recurs la această formă de protest din respect faţă de pacienţi, dar spun că dacă revendicările nu le vor fi soluţionate în cel mai scurt timp, vor declanşa greva generală. Şi la Cluj, peste 100 de cadre medicale au purtat banderole albastre.

După aproape 30 de ani de muncă în domeniul medical, Manuela Diculescu, medic primar la Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecţioase, spune că se simte umilită. Este nemulţumită că, în prezent, nu câştigă nici 3.000 de lei.

MANUELA DICULESCU, medic primar interne: În jur de 600 de euro, ăsta este salariul. E mic, e mic, nu reflectă pregătirea pe care trebuie să o faci absolut constant, toată viaţa, nu respectă sacrificiile pe care le-ai făcut şi importanţa în societate, că până la urmă şi despre asta vorbim, nu?

ROZINOLETTA MOCAN, medic primar psihiatrie: Dacă gândeşti că un medic are un salariu asemănător cu al unui muncitor necalificat, spre exemplu, atunci normal că eşti nemulţumit. Plus, în unele cazuri nu se respectă sporurile care au fost date.

Anul trecut, guvernul Ponta a aprobat o creştere salarială de 25% pentru bugetarii din sănătate. Vestea i-a bucurat atunci pe oameni, însă odată cu instaurarea noului guvern, negocierile au picat.

VICTOR EŞANU, preşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România: La mijlocul lunii februarie, trebuia să fie gata un proiect al legii salarizării, nu este gata nici astăzi.

Pe lângă Camera Federativă a Medicilor din România şi alte sindicate au intrat de astăzi şi pînă vineri în grevă japoneză. Este vorba de Federaţia Sindicală Hipocrate şi federaţii membre ale CNS Cartel Alfa. Doar membrii sindicatului Sanitas au refuzat să intre în grevă, deoarece în 25 februarie au încheiat un acord cu Ministerul Sănătăţii privind inclusiv creşterile salariale şi aşteaptă ca în următoarele două luni autorităţile să-şi respecte promisiunile.

sursa: TVR Cluj

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii