Acasă Social VIDEO / Gata cu fumatul în spațiile publice! Scrumierele din localuri au...

VIDEO / Gata cu fumatul în spațiile publice! Scrumierele din localuri au dispărut peste noapte

De astăzi a intrat în vigoare legea care inerzice fumatul în spațiul public închis, iar patronii restaurantelor s-au conformat și au luat scrumierele de pe mese, interzicând fumatul.

„Se va fuma afară, pe terasă, oricum vine căldura. Ne așteptăm la controale din partea autorităților, chiar începând de azi” a declarat un manager de restaurant.

Prin spațiul public închis, se înțelege „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.”

Astfel nu se va mai putea fuma în spațiile închise de la locul de muncă, toate mijloacele de transport în comun, toate spațiile din unitățile de învățământ, medico-sanitare și de protecție a copilului, inclusiv în curtea unităților, locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă sunt amplasate în interior sau exterior, spațiile comune din clădirile de locuințe: holuri, lift etc.

Spațiile în care se mai poate fuma sunt
– spațiile publice în aer liber sau spațiile de la locul de muncă: fără acoperiș sau cu acoperiș și cu mai puțin de doi pereți: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioșcuri deschise etc.;
– Peroane, refugii, stații ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiș și doar un perete;
– Parcuri, în afara locurilor de joacă pentru copii;
– Locuință, inclusiv orice spațiu închis în care nu se desfășoară activitate economică;
– Alte spații unde se desfășoară evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de muncă.

Persoanele fizice care fumează în spațiile în care fumatul este interzis vor fi sancționate cu amendă contravențională de la 100 la 500 de lei, iar persoanele juridice care administrează spațiile în care fumatul este interzis vor fi sancționate cu amendă contravențională de 5000 lei (prima abatere), amendă contravențională de 10.000 lei și suspendarea activității până la remedierea situației (a doua abatere), amendă contravențională de 15.000 și închiderea unității la următoarea abatere.

Legea antifumat a fost inițiată de către deputatul clujean Aurelia Cristea.
Roxana Cuceu, Cosmin Criste

video: TVR Cluj

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version