VIDEO / Făgetul, pădurea-cartier de la marginea Clujului

Pădurea Făget din Cluj-Napoca s-a transformat într-un adevărat cartier. Zeci de vile au fost ridicate aici în ultimii ani acolo, pentru că lacunele legislative au permis acest lucru. Activiștii de mediu sunt mai hotărâți ca niciodată să stopeze acest fenomen și să salveze cel mai mare spațiu verde al oraşului.

Făgetul a devenit de nerecunoscut. În ultimii 5 ani, pădurea a devenit o zonă rezidențială, cu locuințe luxoase într-un cadru exclusivist. Iniţial, construcţiile trebuiau să fie nişte case de vacanţă, în baza vechiului Plan Urbanistic General.

Noul PUG interzice orice fel construcţie în pădure, însă clujenii vor să se folosească de o lacună legislativă, a Codului Silvic. Acesta permite oricărui propietar de teren în zonă să construiască pe o suprafaţă de maxim 5%.

GABRIEL ONIGA, consilier local Primăria Cluj-Napoca: Datorită urbanismului tipic din Cluj-napoca a ajuns să fie pline de vile şi case care dacă vă uitaţi mai atent în acte sunt trecute ca şi cabane de vacanţă. Dacă alea sunt cabane de vacanţă, înseamnă că eu nu am înţeles nimic din urbanism până astăzi.

Primarul Clujului spune că mai mulţi proprietari care au terenuri în Făget au acţionat deja municipalitatea în instanţă.

Până în prezent, 1.500 de persoane au semnat petiţia care cere interzice distrugerea pădurilor şi transformarea loc în cartiere.

sursa: TVR Cluj

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii