Acasă Administrativ VIDEO / De ziua lor, maghiarii i-au reproșat primarului Clujului refuzul amplasării...

VIDEO / De ziua lor, maghiarii i-au reproșat primarului Clujului refuzul amplasării plăcuțelor bilingve: „Să-ţi fie ruşine, Emil Boc!”

ziua maghiarilor de pretutindeni
foto: clujmanifest.ro

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită şi la Cluj-Napoca. Peste 500 de persoane au participat la un marş prin centrul oraşului, în semn de respect pentru eroii Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.

Participanții la marș, s-au adunat cu toții în centrul orașului, îmbrăcați în straie populare maghiare și fluturând steagurile României, Ungariei, și al Ținutului Secuiesc.

foto: clujmanifest.ro

Marșul a pornit de la Institutul Teologic Reformat din Piața Avram Iancu, ca mai apoi să pornească spre Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail”. A urmat apoi adunarea la plăcuța comemorativă a lui Petofi Sandor de pe clădirea fostului hotel Biassini, unde oficialitățile au vorbit despre semnificația zilei.Mai apoi s-au adunat pentru a comemora plăcuța poetului maghiar, de pe clădirea fostului Hotel Biasini.

Prefectul Gheorghe Vușcan a dat citire mesajului prim-ministrului României, Dacian Cioloș: “ La 15 martie 2016, se împlinesc 168 de ani de la revoluția maghiară, 1848, moment care a însemnat începutul modernizării Europei de astăzi pentru vecinii și prietenii noștri maghiari care locuiesc în Ungaria, în România, sau oriunde în lume, această zi este una dintre cele mai mari sărbărtori, devenind de-alungul timpului un simbol al luptei pentru libertate dreptate si pace. Anul 1848 reprezintă un moment comun în istoria României și Ungariei, fiind determinat pentru formarea și consolidarea celor două națiuni așa cum sunt ele astăzi. De aceea 15 martie, este un moment în care suntem datori să ne amintim că societatea în care trăim în zilele noastre, români și maghiari, dar mai ales ca cetățeni europeni, este rezultatul unor aspirații și idealuri pentru care au luptat înaintașii noștri.”

foto: clujmanifest.ro

Emil Boc, primarul municipiului, a urcat pe scenă în aplauzele clujenilor, mulțumind și declarându-se încântat de invitația de a participa la comemorare. Acesta a specificat că a răspuns la invitație în semn de respect pentru valorile revoluției și pentru efortul și suportul comunității maghiare.

Discursul lui Emil Boc a fost întrerupt de către unul dintre participanţi, nemulţumit de refuzul municipalităţii de a amplasa plăcuţe bilingve la intrările în oraş. „Să-ţi fie ruşine, Emil Boc”, a strigat acesta..“

Primarul s-a rezumat la spune că ”asta e democraţia, şi mergem mai departe.”

La finalul adunării, toţi cei prezenţi au intonat imnul Ungariei.

Roxana Cuceu
video: TVR Cluj

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version