VIDEO / Condiții de muncă greu de imaginat la Serviciul de Probațiune din Cluj

Consilierii de la Serviciul de Probatiune din Cluj muncesc într-un spaţiu mai mic decât au la dispoziţie detinutii în celule, de exemplu. Birourile sunt mici si inghesuite, pline ochi cu dosare care nu mai pot fi depozitate nicăieri altundeva. Volumul de muncă este şi el enorm, fiecărui angajat revenindu-i nu mai puţin de 140 de infractori, care trebuie supravegheaţi şi consiliaţi.

Cei 13 angajaţi ai Serviciul de Probatiune au în grijă aproape 2.000 de cazuri, cu mult prea mult faţă de ţările din restul Europei. Fiecare persoană certată cu legea are nevoie de consiliere psihologica, de integrare in societate, de asistenta sociala si, nu în ultimul rând, de pedagogie.

Nu e de mirare ca doar pasiunea ii mai tine aici pe angajatii Serviciului de Probatiune. Birourile sunt mici, inguste si inghesuite. Incalzirea incaperilor se face cu aparate aduse de acasa sau cumparate prin chetă. Iar cand numarul celor care trebuie supravegheati este prea mare, apar improvizaţiile.

Schimbarile legislative nu sunt neaparat bune şi nici nu pun la punct sistemul. Asa s-a intamplat si la Serviciul de Probaţiune dupa ce a fost mutat de sub tutela Tribunalului, in cea a Ministerului Justiţiei.

Ca să facă faţă volumului mare de lucru, angajaţii vin de multă ori la birou şi în weekend, doar că de plata orelor suplimentare nici nu poate fi vorba. În plus, mediul de lucru este unul periculos, iar paza lipseşte cu desăvârşire.

Cu toate acestea, cazurile de recidivă printre infractori a ajuns la putin peste un procent, adică din cele 2.000 de persoane aflate în consiliere, doar 21 au ajuns din nou după gratii.

sursa: TVR Cluj

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii