VIDEO / Clujul ar putea avea una dintre cele mai moderne staţii de reciclare a deşeurilor din ţară

Clujul ar putea avea una dintre cele mai moderne staţii de reciclare a deşeurilor din ţară. Este vorba despre o noua tehnologie, mai eficientă, recomandată de Comisia Europeană.

Un europarlamentar, cu sprijin din Parlamentul României, vrea să scoată astfel judeţul din criza gunoaielor, după ce rampa de la Pata Rât a fost închisă de mai bine de un an.

Procedura este una eficientă şi nu afectează mediul înconjurător, spun inginerii care au proiectat sistemul. Deşeurile nu trebuie colectate selectiv. Ele sunt adunate într-un container special, iar mai apoi sunt mărunţite. Produsul final poate fi folosit în mai multe domenii industriale.

Reinhard Schu, inginer: Produsul finit poate fi folosit in industria cimentului, îl putem folosi în construcţie, spre exemplu la asfaltări. De asemenea, prin această tehnologie putem refolosi sticla. În plus, prin reciclare putem produce şi noi metale.

Costurile unei astfel de tehnologii de ultimă generaţie, sunt mai scăzute cu circa 25% , decât dacă deşeurile ar fi incinerate.

Europarlamentarul Emilian Pavel spune că Uniunea Europeană sprijină astfel de investiţii.

Deşeurile clujenilor sunt depozitate în prezent pe o rampă temporară, după ce groapa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă. Pe de altă parte, proiectul sistemului integrat de management al deşeurilor, iniţiat de Consiliul Judeţean, este blocat.

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cantitatea deşeurilor depozitate pe rampele de gunoi, cu un procent de 97%. Comisia Europeană a impus ţării noastre ca până în 2015 să scadă acest procent la jumătate.

sursa: TVR Cluj

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii