programele scolare

VIDEO / Clasele pregătitoare aruncă în haos școlile din centrul Clujului

După ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a decis mutarea, din anul următor şcolar, a claselor pregătitoare de la Liceul “Gheorghe Şincai” şi de la Colegiul “Emil Racoviţă” în alte locaţii, părinţii elevilor s-au reorientat.

Astfel, şcolile din zona centrală au fost luate cu asalt de cereri de înscrieri, iar numărul claselor pregătitoare a fost a fost aproape dublat la unele şcoli. Reprezentanţii şcolilor sunt disperaţi şi spun că nu mai au spaţii destule şi nici cadre didactice suficiente pentru a face faţă situaţiei

Din toamnă, clasele pregătitoare de la Colegiul “Emil Racoviţă” se vor muta într-o clădire care aparţine de Colegiul Tehnic “Ana Aslan”, de pe strada Horea.

CONSTANTIN COREGA, director Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”: De când s-a inventat treaba cu clasele pregătitoare, noi am avut aşa: în primul an 60 de înscrieri pentru 50 de locuri, în anul uzrmător 17, în anul următor 99 şi dacă nu produceam schimbarea ajugeam la 100. Dacă nu am fi mutat clasele am fi făcut numai învăţământ primar

LUCIA COJOCARU, președinte FSLIPC Cluj: Da, într-adevăr, cele două şcoli menţionate au fost puţin afectate pentru că părinţii s-au reorientat spre celelalte şcoli, cum ar fi spre şcoala Bob şi spre Liceul Nicolae Bălcescu. Am văzut că s-au cerut clase în plus, având în vedere că s-au dat alte locaţii pentru liceul Racoviţă şi Şincai.

La Şcoala “Ioan Bob”, au fost înfiinţate 7 clase de pregătitoare, iar la Liceul “Nicolae Bălcescu” există deja peste 200 de copii înscrişi în clasele zero..

MARINELA ZAMFIR, director Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”: Sunt opt clase de pregătitoare, nu sunt atâtea spaţii. Din păcate am anunţat de mai mulţi ani că dacă numărul de elevi creşte, în acest context clasele pregătitoare vor veni de după amiază şi în program de după amiază.

Pe lângă lipsa spaţiului, şcolile se confruntă, mai nou, şi cu deficitul de cadre didactice

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că părinţii trebuie să accepte variantele oferite, mai ales că au apelat la un mic truc pentru a-şi încrie copii la şcoală.

VALENTIN CUIBUS, inspector şcolar general IŞJ Cluj: Sunt mulţi părinţi care se feresc de suplinitori şi aleg titulari. E logic să fie aşa, pentru că în momentul în care există continuitate lucrurile merg mult mai bine. Cât timp aceasta lege va funcţiona, iar părinţii îşi vor face in continuare flotant, isi asuma si aceasta situaţie.

Specialiştii spun că părinţii ar trebui să se gândească mai mult la interesul copilului, şi să nu pună să pună pe primul loc prestigiul unei şcoli.

A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare se va desfăşura până în 8 aprilie.

sursa: TVR Cluj

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii