alin tise banner

VIDEO / CAP-ul din Apahida, un model de succes pentru micii producători agricoli

Cooperativa agricola poate fi salvarea micilor producatori. Avantajele sunt multe, iar cei deveniti membri cu drepturi depline sunt multumiti ca productia lor ajunge direct de pe tarla in marile hipermarketuri din tara. Un exemplu convingător este şi unul dintre puţinele CAP-uri care funcţionează în judeţul Cluj, în comuna Apahida

În cooperativa agricolă din Apahida sunt înscrişi 16 membri, care de doi ani scot profit. Ei spun ca desi vand marfa mai ieftin decat in piata, cantitatea mare pe care o livreaza supermarketurilor compenseaza acest lucru.

Ioan Repede a facut inainte agricultura cu sapa si nu i-a fost usor. A auzit de acest tip de asociere si s-a gandit sa riste. Bărbatul spune ca munca nu este usoara insa cand vede rezultatele este pe deplin multumit. Recunoaste ca daca nu ar fi fost in aceasta cooperativa varza pe care o cultiva nu ar fi avut sanse sa ajunga in supermarket.

Oricine poate sa faca parte dintr-o cooperativa insa, sunt totusi cateva conditii care trebuie respectate. Ca sa poate intra pe piata mare de desfacere, producatorii trebuie sa tina cont de felul in care livreaza legumele de calitate, cantitate si ambalare.

Chiar daca sunt la inceput de drum cei din cooperativa au reusit sa devina clienti fideli ai doua lanturi mari de supermarketuri din tara!

Performanţele cooperativei agricole clujene nu au fost trecute cu vederea. Membrii acesteia au fost premiaţi de Ambasada Statelor Unite ale Americii

In tara sunt peste constituite peste 600 de astfel de cooperative, iar trei dintre acestea se află in judetul Cluj.

sursa: TVR Cluj

Adaugati comentarii