alin tise banner
fonduri europene

VIDEO / 2016, un an greu pentru bugetul primăriei din Cluj-Napoca

2016 va fi un an greu pentru Primăria din Cluj-Napoca. Instituţia va trebui să plătească câteva zeci de milioane de lei din bugetul local, pentru a finaliza proiectele europene pentru care nu va mai primi finanţare de la 1 ianuarie. În plus, Uniunea Europeană obligă municipalitatea să termine lucrările începute până în vara anului viitor, în caz contrar toţi banii comunitari trebuie restituiţi.

Până în luna octombrie, gradul de absorbţie a finanţărilor pe proiectele europene contracte prin polul de creştere, era de aproape 50%. Concret, din valoarea totală a proiectelor de 82 de milioane de euro, municipalitatea clujeană şi Consiliul Judeţean au reuşit să cheltuie şi să deconteze de la Uniunea Europeană doar jumătate din sumă. Cele mai multe proiecte aparţin Primăriei, 17 la număr. Din acestea, vor fi finalizate numai 10. Toate plăţile efectuate după data de 1 ianuarie, ar urma să fie suportate din bugetul Primăriei.

Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: Motivul pentru care am făcut mai puţine cereri efective de rambursare a banilor, chiar dacă avem un nivel de implementare mult mai avansat, a fost politica pe care o are primăria de a nu cere bani avans şi să ceară cereri de finanţare pe măsura în care implementarea merge bine.

Chiar dacă municipalitatea speră ca unele termene pentru solicitarea decontărilor să fie prelungite, acest lucru este infirmat cu vehemenţă de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Vest.

Sanda Cătană, director Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest: Nu, sub nicio formă. Noi vorbim de o închidere de program . Închidere cu decontări până în 31.12, facturări până în 31.12.

Printre proiectele cele mai costisitoare pe care Primăria Cluj-Napoca va trebui să le finalizeze din buget propriu, se numără şi Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative, în valoare de 10 milioane de euro. Aici contribuţia Uniunii Europene este de 5 de milioane de euro, din care municipalitatea a reuşit să absoarbă până în prezent puţin peste jumătate din această sumă.

Toate lucrările demarate pe bani europeni trebuie finalizate până la sfârşitul lunii iunie 2016, chiar dacă unele vor fi plătite şi din banii administraţiilor locale. În caz contrar, Uniunea Europeană va obliga beneficiarii să restituie sumele contractate.

sursa: TVR Cluj