Vasile Cipcigan e cu un pas mai aproape de acoperişul lumii

Alpinistul clujean Vasile Cipcigan intenționează  continuarea  proiectului „Șapte Pași pe Acoperișul Lumii”.

Pornit ca un vis acum  șase ani,  proiectul îşi propune  cucerirea celor mai înalte șapte vârfuri de pe fiecare continent: Kilimanjaro în Africa, McKinley (Denali) în America de Nord, Elbrus în Europa, Aconcagua în America de Sud, Carstensz Pyramid în Australia/Oceania, Vinson în Antartica și Everest în Asia.

Cucerirea vârfului Manaslu din Himalaia a fost o performanța istorică înregistrată în toamna anului trecut. Vasile Cipcigan a  devenit primul clujean care a depășit bariera celor 8000 de metri. El își propune ascensiunea, în aceeași echipă cu ziaristul Titus Crăciun, pe cel mai înalt vârf al planetei – Everest (8848m).

Noua expediție, eminamente clujeană, va dura aproximativ două luni. Va fi una dintre cele mai dificile ascensiuni de până acum, atât din punct de vedere al logisticii și al traseului, cât mai ales al condițiilor climaterice existente la respectiva altitudine. Cei doi temerari clujeni își propun o ascensiune curată, fără aport de oxigen suplimentar.

 „Apreciez în mod deosebit tăria de caracter și perseverența salvamontistului clujean Vasile Cipcigan, un veritabil ambasador al Clujului și al sporturilor montane din România. Curajul dovedit, alături de calitățile sale fizice și sportive de excepție constituie tot atâtea motive în plus pentru ca iubitorii muntelui și turiștii să se simtă în deplină siguranță pe teritoriul județului nostru, convinși fiind de profesionalismul tuturor membrilor Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo”, a declarat președintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tișe.

Visul cere sacrificii

Alpinistul clujean  activează ca șef al formației de salvatori montani din cadrul Salvamont-Salvaspeo Cluj. El  se află în plin proces de recuperare și refacere. Cipcigan a suferit  degerături serioase cu prilejul ultimei expediții derulate în Himalaia.

Proiectul este unul extrem de complex, iar pregătirile vor debuta în luna aprilie. În paralel vor fi făcute demersurile pentru strângerea fondurilor necesare unui atât de ambițios proiect. Costurile acestei ascensiuni programate să aibă loc anul viitor sunt reprezentate, în principal de taxa pentru ascensiunea pe vârful Everest. La aceasta se adaugă organizarea propriu-zisă a proiectului. Vor fi derulate sesiuni de pregătire,  apoi achiziționarea de echipament. Există şi alte categorii de servicii la care va trebui să se apeleze.

 Consiliul Județean Cluj s-a implicat pe tot parcursul timpului în susținerea acestui proiect, oferind o parte din suportul logistic și financiar necesar reușitei acestor expediții.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii