Sunteti aici:StiriVârstnicii sunt tot mai discriminaţi pe piaţa muncii

Vârstnicii sunt tot mai discriminaţi pe piaţa muncii

Publicat in data

Majoritatea candidaţilor pentru ocuparea unei slujbe consideră că în Romania există discriminare la angajare, potrivit unui sondaj de opinie efectuat de una dintre cele mai cunoscute companii de recrutare a forţei de muncă. Dintre cei 2016 respondenţi, 91 % au declarat că din punctul lor de vedere există discriminare la angajare, cele mai severe forme fiind cele în funcţie de vârstă şi etnie.

Cercetarea arată că, în general, persoanele cu o singură calificare, care au vârsta de peste 40 de ani, mai ales în provinvie, au mari probleme la angajare, deoarece angajatorii preferă persoanele tinere. Una dintre motivaţii ar consta în faptul că persoanele mai în varstă nu sunt dinamice, au probleme de sănătate, ceea ce le face mai mult timp indisponibile la locul muncă, majoritatea au copii, aspect care le limitează munca prestată peste program.

De asemenea, persoanele mai în varstă tind să se adapteze mai greu la schimbări şi au capacitatea de învăţare mai redusă, iar nu în ultimul rând există percepţia că persoanele cu experienţă vor cere salarii mai mari decât tinerii. Totuşi, pe termen mediu, din cauza deficitului forţei de muncă din Romania, angajatorii vor fi obligaţi de situaţie să accepte mai uşor şi persoanele trecute de o anumită vârstă, constatând ca acestea sunt mai loiale faţă de firmă şi sunt mai determinate să-şi îndeplinească sarcinile decât tinerii.

În ceea ce priveşte discriminarea în fucţie de etnie, în general persoanele de etnie romă sunt evitate din cauza percepţiei negative legate de modul cum acestea abordează ideea de fidelitate faţă de locul de muncă, angajatorii constatând o oarecare instabilitate în eforturile de menţinere a slujbei.

CM

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...