Un studiu arată că mai mult de jumătate din medici lucrează încontinuu peste 24 de ore

Un studiu privind gărzile medicilor, realizat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială “Solidaritatea”, comandat de Federația Sindicală “Solidaritatea Sanitară” arată că trei sferturi din medici lucrează neîntrerupt mai mult de 24 de ore, iar 30% dintre ei ajung să depășească o durată de muncă legală chiar și de 33 de ore.

“Demersul a fost inițiat în contextul în care Ministerul Sănătății a refuzat în mod sistematic modificarea Regulamentului de gărzi în sensul respectării legislației muncii, toți miniștrii dovedindu-se până acum indiferenți atât la argumentele juridice cât și la dovezile științifice prezentate de Federația “Solidaritatea Sanitară”. În condițiile în care datele arată că situația este în continuă agravare, este evident că lipsa deschiderii la dialog a ministrului Sănătății, Vlad Vasile Voiculescu, față de Federația “Solidaritatea Sanitară” (organizație reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate) dăunează atât medicilor cât și pacienților”, se arată în comunicatul de presă al Federaţiei, din data de 3 iulie.

Datele studiului arată că un procent de 78% dintre medici au muncit încontinuu mai mult de 24 de ore, iar  33,7% dintre aceştia lucrează mai mult de 63 de ore pe săptămână. Îngrijorător este şi faptul că 35,8% dintre medici au indicat o accentuare a gradului de oboseală datorată programului actual de gărzi, aceasta riscând să afecteze şi calitatea serviciilor medicale.

“Având în vedere faptul că Federația “Solidaritatea Sanitară” a reușit să facă un prim pas înspre normalizarea situației timpului de lucru al medicilor în cadrul negocierilor cu Ministerul Muncii, ministrul Dragoș Pâslaru acceptând introducerea în OUG nr. 20/2016 a obligativității încheierii unui contract individual de muncă (CIM) separat pentru gărzile suplimentare programului normal de lucru (eliminând astfel obligativitatea medicilor de a face toate gărzile suplimentare), în acest moment modificarea în mod corespunzător a Regulamentului de gărzi, conform propunerilor noastre, are caracter urgent”, spun reprezentanții sindicatelor.

Tot aceştia afirmă că în situația în care Ministerul Sănătății va refuza în continuare negocierile privind reașezarea programului de lucru al medicilor în limitele legii precum și plata adecvată a drepturilor salariale aferente gărzilor, există riscul ca începând cu luna august, aproximativ jumătate  dintre medici să refuze încheierea CIM-urilor pentru gărzile suplimentare programului normal de lucru.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii