Un milion de români și-au pierdut locurile de muncă. Încă un milion s-au întors acasă și nu au de lucru

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Un milion de români și-au pierdut locul de muncă din cauza noului coronavirus. Industriile cele mai afectate au fost turismul, transporturile, domeniul ospitalității și al restaurantelor, iar criza economică apărută este departe de a se termina. Piața muncii a fost greu încercată în această perioadă. Mulți oameni au rămas fără slujbe, iar angajatorii au fost nevoiți fie să tragă obloanele, fie să reducă drastic activitatea.

Pandemia de COVID-19 a avut un impact devastator asupra economiei. Multe afaceri s-au închis în această perioadă. De exemplu, un restaurant aflat chiar în centrul Capitalei. Afacerea a fost pornită în urmă cu un an și jumătate. Proprietarii au decis să renunțe la ea la scurt timp după declararea stării de urgență. Caută și acum pe cineva care să le preia business-ul. Angajații lor au fost puși pe liber.

Statisticile oficiale arată că în această perioadă numărul contractelor suspendate sau încheiate a depășit milionul. Apogeul a fost atins, însă, la mijlocul lunii aprilie.

Diaspora întoarsă acasă îngroașă numărul șomerilor

Numărul românilor care au rămas fără un loc de muncă este în realitate mult mai mare, deoarece aceste date ale autorităților nu îi cuprind și pe cei întorşi din străinătate.

„Vorbim de peste un milion de peste un milion de români care s-au întors în România ca urmare a reducerii activității economice în diferite țări. Ceea ce înseamnă pentru noi adâncirea deficitului bugetar, iar conform datelor prognozate, vorbim de un deficit bugetar de 6,7 din PIB pentru anul 2020 și, conform datelor publicate de Fondul Monetar Internațional, probabil că în anul 2020 rata șomajului va ajunge undeva la 10,1 puncte procentuale. Pentru a ne reveni avem nevoie de o strategie pe termen mediu și lung în ceea ce privește piața muncii, forța de muncă, avem nevoie de cursuri de recalificare”, arată Cristina Chiriac, președintele CONAF (Confedereația Națională pentru Antreprenoriat Feminin).

Românii din diaspora au fost cei mai mari investitori în 2019. De la aderarea la Uniunea Europeană, în anul 2007, datele Băncii Mondiale, arată că românii care lucrează în străinătate au trimis în ţară 36,33 miliarde de dolari.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău