UBB nu este de acord ca Ion Iliescu sau Ecaterina Andronescu să poarte titlul de academician: “Sunt încercări de discreditare a Academiei Române”

By | Published | Niciun comentariu

Universitatea clujeană a emis un comunicat cu privire la proiectul de lege ce prevede atribuirea unor privilegii membrilor Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR). UBB își afirmă ferm opoziția față de inițiativa parlamentară. Din AOȘR fac parte nume precum Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu, Teodor Meleșcanu sau Î.P.S. Teodosie.

În comunicatul său, universitatea clujeană declară că a aflat „cu stupoare” despre proiectul legislativ „prin care să se impună o nouă instituție sau noi instituții cu statut cvasi-egal cu Academia Română”. Ca urmare, Universitatea „Babeș-Bolyai” cere intervenția autorităților centrale în a împiedica imixtiunea politicului în mediul academic.
De asemenea, este amintită și dobândirea de finanțare de la stat pentru «o anumită „academie”». În opinia Universității „Babeș-Bolyai”, finanțarea nu ar trebui oferită printr-un sprijin direct, ci printr-un sistem concurențial. În fine, comunicatul face apel la instituțile statului să protejeze Academia Română, „cel mai înalt for de consacrare științifică și culturală”.

Proiectul de lege la care face referire comunicatul UBB este unul avansat de 42 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepția ALDE.

Inițiativa prevede creșterea salariilor membrilor AOȘR printr-un „spor de importanță națională” și anularea interdicției de a purta titlul de academician, titlu ce în prezent poate fi purtat doar de către membrii Academiei Române.

Serafim Armanca

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *