Totul despre ordonanța Militară nr. 4. Ce s-a schimbat

De la intrarea în vigoare a ordonanței militare (publicarea în MO) prețurile la apă, energie electrică și termică, gaze naturale, carburanți și salubritate nu mai pot fi majorate. Pot chiar să scadă, în funcție de cerere și ofertă.

Au fost relaxate interdicțiile pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.
Pot ieși pentru problemele de natură medicală (ex: tratamente oncologice planificate, dializă) și în afara intervalului 11:00-13:00.
• Pentru verificarea motivului se completează declarația pe propria răspundere.

• De asemenea pot ieși afară în apropierea casei în care locuiesc pentru a le asigura necesarul animalelor de companie și/sau domestice, între 20:00-21:00.
•Pentru ieșirile de acest gen nu mai este nevoie să completeze declarația pe proprie răspundere.
Măsura aplicată de la momentul publicării ordonanței militare nr. 4 în MO.

• Au prioritate la cumpărături în intervalul 11:00-13:00, operatorii economici vor fi obligați să limiteze accesul persoanelor din celelalte categorii de vârstă în acest interval.
Măsura se va aplica de la 30 martie.

Autoritățile administrației publice locale vor asigura dezinfectanți la intrările din blocuri și vor dezinfecta periodic scările, lifturile și alte spații comune ale blocurilor de pe raza unității teritoriale.
Măsura va fi aplicată începând cu 31 martie.
(Suntem curioși cum vor pune în practică!?)

Interdicția cu privire la circulația persoanelor în grup mai mare de 3 se aplică doar traficului pietonal. Nerespectarea interdicției fi sancționată contravențional. Această modificare intră în vigoare de la data publicării ordonanței nr. 4 în MO.

Nerespectarea carantinei va atrage prelungirea perioadei cu încă 14 zile de la momentul depistării. Toate cheltuielile aferente carantinării vor fi suportate de către cei care încalcă interdicția, în plus față de prelungirea perioadei.
Măsura va fi aplicată de la momentul publicării ordonanței militare nr. 4 în MO

Persoanele aflate în izolare la domiciliu care încalcă regulile izolării vor fi sancționate contravențional și intră direct în carantină. De asemenea vor suporta toate cheltuielile carantinării.
Măsura va fi aplicată de la publicarea Ordonanței Militare nr. 4 în MO.

Se vor asigura la cerere spații hoteliere pentru repaosul între turele sau gărzile personalului medical atât de către autoritățile autoritățile administrației publice locale care au în subordine sau în coordonare unități sanitare, cât și de către ministerele cu rețea sanitară proprie.
Măsură aplicată de la 31 Martie.

Pentru șoferii care intră în țară cu autovehicule de transport marfă de peste 2,4 tone există trei variante prin care se pot proteja, dar nu mai mult de 14 zile între curse:

• angajatorul le pune la dispoziție spații în care să se izoleze între curse;

• se izolează la domiciul singuri sau împreună cu familia, ori singuri în alt spațiu locativ.

• se pot carantina la cerere în spațiile puse la dispoziție de către autoritățile administrației publice și vor suporta cheltuielile aferente.

Aceleași condiții se aplică piloților și personalului navigant.
Măsura aplicată de la 31 martie.

Persoanele care ocupă funcții esențiale în producerea, procesarea, distribuția energiei electrice și gazelor naturale, precum și a activităților de mentenanță a echipamentelor specifice vor putea fi izolate preventiv pentru o perioadă stabilită de angajator, la locul de munca sau în alte spații amenajate la care nu au acces persoane din exterior.
Refuzul izolării va fi sancționat disciplinar, civil, contravențional sau chiar penal.
Măsura se va aplica de la 31 martie, ora 12:00.

Mesajele care sprijină măsurile de prevenire a răspândirii covid – 19, guvernamentale sau sponsorizate de către operatori economici publici sau privați, persoane fizice sau ong-uri vor fi distribuite gratuit pe canalele media și vor primi spațiu suplimentar. (Suplimentar față de spațiul alocat pentru publicitate)
Măsura va fi aplicată de la data publicării ordonanței militare nr. 4 în MO.

Transportul maritim și cel fluvial – accesul navelor în porturile românești se va desfășura fără restricții. E interzis accesul piloților din zone de risc roșii sau galbene fără echipament de protecție.
Măsura se aplică de la data publicării ordonanței militare nr. 4 în MO.

Crește amenda de la 1000 de lei, la 10.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare!

Comunicat MAI aici:
https://www.facebook.com/438338142903249/posts/3576678185735880/

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare