Stop risipei alimentare! Alimentele aflate aproape de data expirării vor trebui să fie donate

Senatul a aprobat astăzi propunerea de lege privind combaterea risipei de alimente. Astfel, toate produsele aflate aproape de data expirării vor trebui să fie donate fie unor organizații umanitare, fie unor asociații de protecție a animalelor.

Propunerea îi aparține sentorului UNPR, Marian Vasiliev, și a trecut de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 68 de voturi ”pentru”, 38 de voturi ”împotrivă” și o abținere. Acesta a motivat necesitatea unei asemenea legi în temeiul în care 90 de milionae de tone de alimente sunt risipite anual în Europa.

“România risipește anual cinci milioane de tone de alimente! Pentru reducerea acestui fenomen cu caracter economic și social nociv este necesară mobilizarea întregii societăți prin conștientizare, prevenție și educație, cât și prin norme legislative. (…) De multe ori o politică restrictivă a marilor lanțuri comerciale duce la imposibilitatea producătorilor de a vinde marfa, deci la risipă. (…) Încurajarea donării de alimente, prin legislație, de către magazinele alimentare este una din metodele care poate diminua acest fenomen”, a declarat Vasiliev.

Amenda aplicată celor care nu vor respecta prevederile acestei legi se ridică la suma de 15.000 de lei.

Larisa Antal

sursa: Agerpres

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.