O treime dintre elevi și aproape jumătate dintre cei din mediul rural au medii sub cinci la EN

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Consiliul Național al Elevilor (CNE) a prezentat astăzi analize asupra rezultatelor de la Evaluarea Națională de anul acesta. Din acestea reiese faptul că 46% dintre elevii din mediul rural nu au reușit să obțină media cinci, necesară pentru admiterea la liceu.

CNE atrage atenția asupra acestei situații, în condițiile în care, la nivel național, unul din trei elevi nu a reușit să promoveze examenul. Organizația spune că aceste aspecte ar trebui să îi îngrijoreze pe cei din Ministerul Educației.

Privind situația pe țară, numărul elevilor din mediul rural care au luat note între 1 și 4,99 este de două ori mai mare decât cel al copiilor din mediul urban aflați în aceeași situație: 38,03%, respectiv 15,08%. Consiliul susține faptul că, pe perioada suspendării cursurilor din cauza pandemiei, mulți elevi din zonele rurale au fost „privați de educație”.

„Suspendarea cursurilor online nu reprezintă factorul determinant al acestor discrepanţe, ci doar un aspect care a adâncit aceste diferenţe. Sărăcia, excluziunea socială sunt factori care atenuează procesul instructiv-educativ, motiv pentru care aceşti factori nu trebuie trecuţi cu vederea. Din acest motiv, considerăm că este imperios ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării să îşi asume eşecul de a le asigura tuturor elevilor accesul la educaţie şi să conceapă măsuri concrete şi sustenabile pentru a asigura faptul că statusul socio-economic al fiecărui elev în parte nu va mai interfera cu parcursul educaţional al acestuia”, a transmis CNE printr-un comunicat.

Reprezentanții elevilor au cerut Ministerului Educației să ia măsuri pentru ca în viitor să nu mai apară astfel de diferențe considerabile.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău