Ultima supraviețuitoare a doctorului Mengele a murit. Eva Mozes Kor era originară din Transilvania

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Eva Mozes Kor a fost ultima supraviețuitoare a doctorului Mengele, în lagărul de exterminare de la Auschwitz. Femeia originară din satul Porț, Sălaj, a murit la vârsta de 85 de ani, potrivit anunţului făcut pe site-ul muzeului fondat chiar de ea – CANDLES Holocaust.

În 1944, familia Mozes era singura de etnie evreiască din localitatea natală. Toți membrii familiei au fos deportați în lagărul de exterminare de la Auschwitz, iar Eva și sora ei geamănă, Miriam, au fost lăsate în viaţă, pentru a fi supuse experimentelor genetice făcute de doctorul Mengele. Experimentelor mediculu nazist le-au căzut victime 1.500 de perechi de gemeni.

La un an de la deportare, Eva și Miriam au fost eliberate din lagăr de trupele sovietice, dar nu s-au mai întors în România, ci au fost îngrijite, alături de alți supraviețuitori, mulți copii și adolescenți. În anul 1960, Eva Mozes s-a căsătorit cu Michael Kor – la rândul său un supraviețuitor al Holocaustului – și s-au mutat în Statele Unite, devenind cetățeni americani. Miriam i-a urmat.

Sora geamănă a Evei Mozes Kor a murit în anul 1993, la vârsta de 59 de ani, în urma unui cancer violent, o formă rară despre care se crede că a fost cauzată de exeperiențele lui Mengele asupra sa, în lagăr.

În cei 85 de ani pe care i-a trăit, Eva Kor a marcat vieţile a sute de mii de oameni, prin mesajul ei de a depăşi tragedia, de a găsi iertarea şi vindecarea, se arată pe pagina muzeului înfiinţat de ea în 1984, în memoria copiilor care au murit sau au supravieţuit experimentelor de la Auschwitz.

În urmă cu 5 ani, la împlinirea a 70 de ani de la deportarea sa, Eva Mozes Kor, ultima supraviețuitoare a doctorului Mengele, a revenit în satul natal, prilej cu care a rostit în faţa celor care au venit să o asculte următorul îndemn:

„Iertaţi-vă duşmanul; asta vă va elibera. I-am iertat pe toţi cei care m-au rănit: Hitler, Mengele şi toţi ceilalţi; nu pentru că ei meritau acest lucru, ci pentru că eu meritam acest lucru”

Straniu este faptul că supraviețuitoarea de la Auschwitz a murit la aproximativ 60 de kilometri distanță (și la 74 de ani, în timp) de lagărul de exterminare căruia i-a supraviețuit. „Cu profundă tristeţe anunţăm trecerea în eternitate a Evei Kor, supravieţuitoare a Holocaustului, avocat al iertării şi fondatorul Muzeului Holocaustului şi Centrului Educaţional CANDLES. Eva a murit liniştită astăzi, 4 iulie, la ora 7.10 ora locală a Cracoviei, în timpul excursiei anuale CANDLES în Polonia. În cei 85 de ani pe care i-a trăit, Eva Kor a marcat vieţile a sute de mii de oameni prin mesajul ei de a trece peste tragedia Holocaustului, de a găsi iertarea şi vindecarea”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a muzeului pe care Eva l-a înfiinţat în 1984, în memoria copiilor care au murit sau au supravieţuit experimentelor de la Auschwitz.

Citeste mai mult: adev.ro/pu4ucw

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

 

Ultimile articole

Articole populare