Șeful Aeroportului clujean, David Ciceo, a atribuit după bunul plac serviciul de handling, iar Consiliului Concurenței l-a amendat

Șeful Aeroportului clujean, David Ciceo, a atribuit după bunul plac serviciul de handling, iar Consiliului Concurenței l-a amendat

Romanian Airport Services S.A a făcut plângere împotriva Aeroportului clujean, la Consiliul Concurenței, pentru că i-a reufuzat accesul la infrastructura aeroportuară, în intervalul 11.09.2015 – 09.03.2017. Potrivit reprezentanților societății Romanian Airport Services, deși au câștigat licitația privind asigurarea serviciului de handling, conducerea aeroportului clujean a interpretat după bunul plac legislația, atribuind serviciul unei firme cu care directorul David Ciceo ar avea legături apropiate (Menzies Aviation, condusă de Mihaela Bărbulescu).

În urma plângerii formulate de Romanian Airport Services, Consiliul Concurenței a amendat Aereoportul Cluj, în octombrie, 2019, pentru „abuz de poziție dominantă”. Conform prevederilor legale, amenda prevede plata unui procent de 5% din cifra de afaceri a Aeroportului. Numai că speța și decizia Consiliului Concurenței au fost ținute la secret, până acum, la începutul lunii mai, 2020.

„Noi așteptam ca decizia Consiliului Concurenței să fie făcută publică, lucru care nu s-a întâmplat” a transmis reprezentanta Romanian Airport Services S.A pentru Actual de Cluj. În schimb, conducerea Aeroportului Cluj a formulat o contestație, fapt ce denotă că a fost informată cu privire la decizia amendării.

De altfel, directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, a recunoscut decizia Consiliul Concurenței, la fel și faptul că a formulat o contestație.

„Este o decizie incorectă, Aeroportul Cluj a contestat-o, nu a fost o acțiune de poziție dominantă. La vremea respectivă, în anul 2015 aveam sub 2 milioane de pasageri. Regretăm faptul că cei de la Consiliul Concurenței nu au dorit să țină seama de legislația europeană. Airport Council Europa și-a exprimat îngrijorarea față de această decizie, întrucât creează un precedent periculos pentru toate aeroporturile regionale din Europa. Și dânșii vor lua o poziție față de această decizie incorectă. Am contestat această amendă. Va fi un proces la Curtea de Apel , ulterior la Înalta Curte și bineînțeles că vom sesiza și Curtea Europeană de Justiție, întrucât este vorba de legislație europeană. Amenda se ridică la circa 1,5 milioane de lei, fiind raportată la cifra de afaceri a aeroportului din 2019. Și referitor la aceasta vom invoca o excepție de neconstituționalitate, întrucât nu este normal ca amenda să fie raportată la cifra de afaceri din 2019 pe o presupusă faptă din 2015”, a declarat, pentru zcj.ro, David Ciceo.

Prima măsură de sancționare aplicată de autoritatea de concurență în industria aviației din România.

„Prin Decizia nr. 74 din 8 octombrie 2019, plenul Consiliului Concurenței a constatat săvârșirea de către Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a unui abuz de poziție dominantă, prin refuzul de a permite accesul întreprinderii Romanian Airport Services SA la infrastructura aeroportuară necesară prestării serviciilor de handling la sol pe Aeroportul Cluj în perioada 11.09.2015 – 09.03.2017, încălcând astfel prevederile art. 6 alin. (1) din Legea concurenței nr. 21/1996, precum și prevederile art. 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene”, se precizează în comunicatul transmis de companie.

Decizia a fost pronunțată în cadrul investigației declanșate prin Ordinul Președintelui Consiliului Concurenței nr. 447 din 24 iunie 2016, în urma unei plângeri formulate de către Romanian Airport Services SA, singura societate cu capital 100% românesc ce acționează pe piața serviciilor de handling din România.

Romanian Airport Services S.A. este o companie românească de handling ce activează pe zece Aeroporturi din România, asigurând în 2019 servicii pentru aproximativ 6.300.000 pasageri și 47.000 de mișcări de aeronave.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj este o regie autonomă ce funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj și a înregistrat în anul 2019 un trafic de aproximativ 2.920.000 de pasageri, fiind al doilea cel mai mare aeroport din România.

Sursa: actualdecluj.ro

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare