mănăstiri clujene

Mănăstiri clujene. Băișoara, ridicată la inițiativa unei femei pioase

Mănăstiri clujene. Băișoara. Deși foarte nouă – nu sunt nici trei decenii de când o femeie pioasă, pe nume Nastasia Țetrei, a hotărât să-și dedice anii din viață care i-au mai rămas, averea și determinarea înființării unui schit în ținutul Clujului – Mănăstirea Băișoara are deja un „istoric” al ei.

În anul 1992, femeia despre care aminteam a ctitorit un mic schit, cu biserică de lemn, în satul Băișoara, la care se nevoia trei călugări. Doi ani mai târziu, Arhiepiscopul Bartolomeu Anania a vizitat locul și, observând că este mult prea aproape de sat și de existența laică a acestuia, a strămutat schitul într-un loc pe care localnicii îl numeau „la Baie” (unde existase o galerie de mină, azi închisă) și unde terenul a fost donat pentru a se fonda o mănăstire mai mare și mai frumoasă.

Mănăstiri clujene. Băișoara. În 1995, s-au ridicat o biserică de lemn și câteva chilii, în care cei trei călugări să-și continue viețuirea și rugăciunea. Iar noul lăcaș de cult a fost închinat Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, care se celebrează pe 20 iulie.

Au trecut încă doi ani până să se pună piatra de temelie a bisericii de zid, așa cum s-a dorit de la bun început. Lăcașul de cult a fost proiectat în formă de navă, cu trei turle. Văruită în alb, iese în evidență prin decorațiile roșii de ceramică italiană.

Pentru pelerini, mănăstirea oferă și servicii de cazare – 70 persoane și masă, în trapeză, după tipicul mănăstiresc.

Mănăstiri clujene. Băișoara. Căi de acces: din Turda DN75-Buru, apoi DJ107M-lara-Băișoara, apoi 3 km până la mănăstire; sau din Cluj E60 spre Florești, apoi DJ107M Savadisla-Băișoara, apoi 3 km până la mănăstire.

Vezi și Pensia ta – ce se întâmplă cu ea, din toamnă? Tot ce trebuie să știi

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare