Cum explică CFR Călători interzicerea accesului la cuşetă a tânărului din Cluj însoţit de câinele ghid

Un tânăr nevăzător din Cluj susţine că unul dintre controlori nu i-a permis, în Gara de Nord, să-şi ocupe locul în vagonul cuşetă pentru că era însoţit de câinele ghid. CFR Călători vine cu explicații.

Pentru “o informare corectă a opiniei publice” CFR Călători a transmis un comunicat referitor la cazul tânărului nevăzător căruia i s-a interzis accesul în vagon cu câinele ghid.

“Precizăm că refuzul de a permite accesul în compartimentul cuşetă al tânărului însoţit de câinele ghid a fost generat de către ceilalţi călători din compartiment care au solicitat acest lucru şi care aveau acest drept conform regulamentelor de transport şi nu de către însoţitorul de vagon aşa cum este menţionat. Însoţitorul de vagon a făcut tot ce e omeneşte posibil pentru ca tânărul să se odihnească până la Cluj şi de a-i mulţumi, de asemenea, şi pe ceilalţi călători. Însoţitorul de vagon i-a găsit o altă cuşetă de dormit, după ce călătorii din cuşetă lui îi refuzaseră accesul cu câine”, se arată în comunicatul CFR Călători remis presei.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu Regulamentul de transport pe calea ferată din România şi a Regulamentului Comisiei Europene nr. 1371/2007 nu este permis transportul animalelor care pot deranja sau incomoda călătorii sau pot provoca o daună.

“Accesul persoanelor cu câini ghizi la vagoane de dormit/cuşetă se face cu acceptul celorlalţi parteneri de călătorie. Totodată, conform aceluiaşi regulament european, personalul nostru de tren oferă asistenţă persoanelor cu mobilitate redusă dacă ne transmit o solicitare cu minimum 48 de ore înainte de efectuarea călătoriei, ceea ce tânărul nu a făcut”, precizează CFR Călători.

Reamintim că un tânăr nevăzător, care a călătorit cu trenul de la Bucureşti la Cluj, a relatat cum unul dintre controlori nu i-a permis, în Gara de Nord, să-şi ocupe locul în vagonul cuşetă pentru că era însoţit de câinele ghid, acest lucru fiind posibil abia după ce a sunat la 112 şi a venit Poliţia.

„Dragi prieteni, vă povestesc o întâmplare care din nou scoate la iveală incompetenţa cu care mă confrunt de ani buni, de-a lungul călătoriilor mele lungi cu trenul. Luni, în data de 27 ianuarie 2020, mă îndreptam liniştit spre gară, de unde urma sa călatoresc la Cluj. Menţionez că eram împreună cu câinele ghid, dar când să ajung lângă vagonul de cuşetă, ce să vezi, domnul controlor s-a impus brusc prin forţă fizică spunându-mi, într-un mod foarte agresiv că nu am voie cu câinele în Vagonul de cuşetă. Am început, desigur, să spun aceeaşi poveste a nu ştiu câta oară: că am circulat de mai multe ori şi este posibil pentru că există o lege care permite accesul câinilor ghizi în orice mijloc de transport. Dumnealui a continuat, fără să coboare tonul, să-mi interzică urcarea mea în tren, în condiţiile în care mai erau 3 minute până ce trenul pleca. El continua să-mi arate cu degetul unde e celalalt vagon, de clasa a doua, unde după el aş fi avut voie, de menţionat că sunt nevăzător şi, evident, nu vedeam unde îmi arata cu degetul. În fine, am încercat să-l conving că există legea 448, articolul 64 care permite accesul liber al câinilor în orice loc, a continuat să fie agresiv, m-a ţinut la capătul culoarului, a continuat să ţipe agresiv la mine, nici măcar nu a încercat să găsească o variantă pentru a-mi ocupa şi eu locul în cabina de cuşetă”, a povestit Silviu Roşu pe Facebook.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare