Sunteti aici:StiriȘtiri din ClujCTP cere primăriei să renunțe la taxa specială, ca să nu scumpească biletele

CTP cere primăriei să renunțe la taxa specială, ca să nu scumpească biletele

Publicat in data

Compania de Transport Public Cluj-Napoca a solicitat primăriei să renunțe la taxa specială de transport, instituită în 2014, pentru a nu majora tarifele la bilete și abonamente în acest an.

Proiectul este pus în consultare publică până în 18 martie, iar taxa ar urma să fie anulată începând cu 1 mai 2020.

CTP a cerut la începutul anului ajustarea tarifelor plin aplicarea Indicelui Prețurilor de Consum (IPC) aferent perioadei august 2018 – ianuarie 2020, iar Comisia de prețuri și tarife a aprobat cererea.

Aplicând taxa specială la tarifele ajustate ar rezulta însă o majorare a prețurilor biletelelor cu 6,65%, adică o majorare de la 2,50 lei la 2,63 de lei per călătorie.

”În condițiile în care se dorește menținerea prețurilor titlurilor de călătorie la nivelul actual cu respectarea prevederilor contractuale și legale incidente în aceea ce privește ajustarea tarifelor, suntem în situația de a reanaliza măsura adoptată la finele anului 2013 cu privire la institutirea taxei speciale de transport public local”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre pus în dezbatere.

Taxa specială de transport a fost instituită începând cu 1 ianuarie 2014 și reprezintă 6,65%, procent care se aplică la tariful titlului de călătorie. Sumele sunt destinate achiziționării de mijloace noi de transport public.

Ca argument pentru renunțarea la această taxă se aduce atragerea de fonduri europene nerambursabile pentru achiziția de autobuze, troleibuze și tramvaie. Astfel, începând cu 2017, au fost achiziționate sau sunt în curs de achiziție 41 de autobuze electrice, 50 de troleibuze și 24 de tramvaie, învaloare de peste 483 de milioane de lei.

”Ca urmare a existenței fondurilor externe nerambursabile accesate până acum, precum și posibilitatea accesării în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027 a noi fonduri nerambursabile, datorită faptului că politica de coeziune continuă investițiile în toate regiunile și sprijină strategiile de dezvoltare conduse la nivel local, considerăm oportună încetarea aplicării taxei speciale de transport public local, fapt pentru care propunem încetarea Hotărârii nr. 568/2013. Astfel, prin eliminarea taxei speciale de transport public local se evită majorarea prețurilor titlurilor de călătorie”, se mai arată în raport.

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...