BaRockIN

Turneul național “BaRockIN’ Transylvania” ajunge la Cluj

Turneul național “BaRockIN’ Transylvania” va ajunge la Cluj sâmbătă, 20 iulie, de la ora 19.00, la Auditorium Maximum. Ingeniosul proiect al renumitului ansamblu Musica Ricercata are ca misiune de a interpreta, după trei secole de liniște, lucrări muzicale compuse în Transilvania, ale căror manuscrise au fost descoperite în arhivele Sibiu. Directorul artistic al proiectului și dirijorul acestui concert este Gabriel Bebeșelea. De asemenea, din cadrul proiectului mai face parte și soprana Rodica Vică, deja cunoscută pentru interpretările sale de muzică barocă.

După intense căutări ale dirijorului Gabriel Bebeșelea în Arhivele Naționale din Sibiu, arhivele Bisericii Evanghelice din Sibiu, au fost descoperite adevărate capodopere care demonstrează sincronismul dintre cultura sibiană și cea vest-europeană. Compozitori precum Johann Sartorius și Anton Hubatschek sunt interpretați împreună cu contemporanii lor care fie i-au influențat puternic sau chiar au ajuns la Sibiu: Georg Philipp Telemann, Carl Philipp Emanuel Bach, Michael Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart.

Lucrarea principală este “Die Fürstengrille” (“Capriciile unui prinț”), o operă compusă la Sibiu în 1797 de către Anton Hubatschek (1763-1813), cel care a realizat premiera transilvăneană (la Sibiu și Brașov) a operei “Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, la foarte scurt timp după premiera vieneză. Această operă are o valoare inestimabilă pentru că este, de fapt, una din primele opere compuse pe actualul teritoriu al României.

Renumita soprană Rodica Vică va interpreta pe lângă un fragment din această operă, arii din lucrări laice și religioase, realizând firul roșu care unește toate aceste lucrări.
Pentru a răspândi această demonstrație practică a valorii muzicii sibiene, „BaRockIN’ Transylvania” este un proicet itinerant, urmând a fi prezentat la Sibiu (19 iulie – Biserica Romano-Catolică, Concert extraordinar de închidere al “Musica Ricercata Festival Opus 1”), Cluj-Napoca (20 iulie 2019 – Auditorium Maximum), Brașov (21 iulie 2019 – Biserica Neagră), Mediaș (22 iulie 2019 – Biserica Evanghelică) și București (25 iulie 2019 – Ateneul Român, Festivalul “Vara magică”).

Turneul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), co-organizator fiind Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) iar sponsorii principali sunt Romgaz și Borsec. Musica Ricercata lansează, cu acest prilej, un parteneriat valoros și unic cu European Union Youth Orchestra (EUYO), considerată a fi cea mai importantă orchestră de tineret la nivel mondial.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare